Винопроизводители

Шато Коларово

„Шато Коларово” е бутикова изба, основана през 2009 г. сред югозападните склонове на Южен Сакар, в близост до град Харманли и носи името на селото, в което се намира. Местността е прочута с плодородната си почва, тук се отглежда грозде от векове. Продължителността на периода без валежи в региона е средно 210-240 дни. Климатът в региона е континентално-средиземноморски.

Тракийски легенди

„Тракийски легенди” е проект на Катерина Димитрова, разполагаща със семейни биологични лозя, череши и малка винарна. Насажденията са около 160 декара  в района на гр. Айтос, в полите на Балкана, където климатът е изключително подходящ за био земеделие. Това  са стари 40 годишни лозя от сортовете Памид и Мускат, и нови от Мерло, Рубин, Мавруд, Совиньон Блан и Шардоне.

Винарска изба Фоур Френдс

Винарска изба Four Friends разполага с над 40 хектара лозови насаждения в един от най-подходящите за отглеждане на грозде регион в България – Тракийската низина. Имението е сгушено в землището на село Горно Ботево, източно от град Стара Загора. Първите лозови насаждения от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пети Вердо са засадени през 2006 година.

Вила Басареа

“Вила Басареа” e създадена през 2014г. в гр. Харманли от трима приятели (братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев), водени от една обща мечта – да произвеждат малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде, съчетавайки модерната технология с традициите, като за направата на вината на избата се използва грозде от региона (от с. Изворово и с. Коларово).

Винарска изба Рокс

Винарска изба “Рокс” започва да пише своята история през 2018г. когато Снежана и Атанас Мутафчийски заедно с Деляна и Дако Николови, водени от любовта към виното решават да създадат свой собствен проект. Семейство Мутафчийски са с дълъг опит във винопроизводството и в комбинация с амбициозните Николови се впускат в новото приключение, наречено Roxs Winery.

Винарска изба Вила Мелник

Вила Мелник е семейна винарска изба, производител на вино от местни и чуждестранни сортове. Разполага с 300 декара собствени лозя край град Мелник и модерна винарна, която е отворена за посетители всеки ден. Намира се близо до с. Хърсово, на около 6 км. от град Мелник. Водещи са местните сортове – Широка мелнишка лоза, Мелник 55, Руен, Сандански мискет.и др.

Винарска изба Тохун

Винарска изба „Тохун” е една от сравнително младите изби по брега на Черно море и е отлично пригодена за винен туризъм. Въведена е в експлоатация през август 2009 г. и е разположена в местността Кошарите, на главния път от Бургас за Поморие, с постоянно отворени за посещение врати. Наречена е с прабългарското име на Поморие – Токхун и е построена е в стила на прабългарските шатри.

Винарска изба Страцин

Винарска изба Страцин е разположена в района на Поморие – район със стари традиции във винопроизводството. Винарната започва дейността си през 2015 година и е оборудвана със съвременна и модерна техника. Ориентирана е към производство на висококачествени сортови вина със защитено географско указание (ЗГУ). Притежава над 300 декара собствени лозя.

Бонония Естейт

През 1895 година, пленен от красивата природа и меката вода на река Дунав, унгарецът Виктор Олингер създава една от най-старите пивоварни в България, в село Кошава, която по-късно бива преобразувана във винарна. Впечатляващата сграда, заедно със запазените подземни коридори, са разположени на брега на река Дунав, на 15 км от старата българска столица.

Винарска изба Присое

Приключението винарска изба „Присое“ започва през далечната 2000г. , когато бившият технолог на Център Винаркса изба Евксиноград, Румен Балтаджиев, се връща от посещение във винарската област Франкен в Германия. Изумен от факта, че в този регион е пълно с множество малки и средни винарни, който произвеждат вина по класичека технология от местни сортове грозде.