Тракийски легенди

Награда от принц Кирил за постигнатите успехи на Тракийски легенди„Тракийски легенди” е проект на Катерина Димитрова, разполагаща със семейни биологични лозя, череши и малка винарна. Насажденията са около 160 декара в района на гр. Айтос, в полите на Балкана, където климатът е изключително благоприятен за органично земеделие. Това  са стари 40 годишни лозя от сортовете Памид и Мускат, и нови от Мерло, Рубин, Совиньон Блан и Шардоне. Както при старите, и при новите е заложено ниско плододаване, за да не се налага да се третират с никакви препарати за растителна защита, освен биоторове. Катерина Димитрова е завършила Английска гимназия и изучавала „Финанси“ в университета, дъщеря е на Димитър Николов – известен агроном в Бургаско и зам. председател на ТКЗС Айтос, от него е наследила любовта към земята и природата. Той е бил известен с нетърпимостта си към всякакви вид химикали за растителна защита, забранявал е да се пръскат черешите покрай пътя, защото  хората спирали да берат, без да знаят, че са третирани с химия.
На него Катерина е посветила есето си „Орфей за хармонията”, което можете да прочетете в края на текста. Прочутият тракиец Орфей е покорявал още преди 4000 години природата с хармония по нашите земи. Идеята, че трябва да живеем в хармония с природата, за да живеем добре, е вечна мъдрост. И наистина, в насажденията на „Тракийски легенди”  цари истинска хармония между човешката дейност и природата там. Калинката, официалния знак на българския биопродукт, е много разпространен вид. Тя е биоагент, насекомо, което се храни с яйцата на плодовия червей и на листнатната въшка. При много от новите насаждения се използва мулч от окосена трева или раздробени храсти и дървета, които задържат  влагата и пречат на плевелите да задушат малките растения.

.
В стопанството е заето цялото й семейство. Младата дама обаче изнася по-голяма част от работата, защото държи да контролира целия процес. Наема и общи работници, като няма проблем с работната ръка.

„Нашето производство е малко. Не планирам разширяване на площите на този етап, по-скоро модернизиране. Новите насаждения да започнат да плододават. Да си разширя пазарите. Да си направя подобрения. Има върху какво да се работи” – споделя биопроизводителката.

Преди години Катерина кандидатства по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. Убедена е, че българските производители няма как да са конкурентни, ако не получават европейско подпомагане.

„Когато не става въпрос за много средства, те стигат до правилните хора. Това са евросредства, които са насочени към голям брой земеделски производители и когато човек си гледа работата, нещата се получават. И така е редно. Но има много документация, контролът върху биоземеделието е голям. Добре че съм финансист, за да мога да се справя“ – убедена е Катерина.

.
През 2017 г. нейно розе е отличено с бронзов медал лично от княз Кирил Сакскобургготски на конкурса Experts In Wine Awards в Лондон.

„Това беше сляпа дегустация, без да се виждат етикети и марки. Журито беше от англичани, които не знаеха какво точно дегустират. Наградата беше съвсем реална. Вероятно успях да ги спечеля с натуралния аромат на моето биовино“ – предполага Катерина.

В края на 2019 г. органичното розе с Българска роза на “Тракийски легнди” е подбрано от Ламбрин Сотиров, създателят на първата винарска карта на България, за участие в презентация в българското посолство в Загреб, заедно с някой от най-качествените български вина.
Зареждат с дъщеря си корабът на Green Peace „Rainbow Warrior”  с вината на „Тракийски легенди”.
Био продуктите на винарната се продават в специализираните за органични продукти магазини в големите градове и на Фермерски пазар – Варна. Вината отскоро се изнасят за Люксембург и за Япония, Катерина Димитрова е  единственият производител на органично вино с натурален аромат на най-качествената роза в света, българската.

„Аз имам мисия. Харесвам това, което правя. Mакар и бавно, правя го целенасочено. Винаги съм обичала природата. Откритите пространства, допирът с природата са нещо уникално. Отпочива си човек, разтоварва се. После живее и работи пълноценно” – споделя своя мироглед Катерина Димитрова.
 
 
ОРФЕЙ ЗА ХАРМОНИЯТА

“… В памет на моя баща,
големият агроном и човек Димитър Николов.”

Всеки познава античния образ с лира в ръка. Това е тракиецът Орфей, Певецът, както са го наричали древните.

„Орфей с безбройни птици, летящи около косите му
и от водни бездни риби скачащи, пеят в едно с песента му”
Симонит

“Той е още и реформатор, жрец, учител и просветител на душите. Демостен го определя, като „ пророка на най-свещените ни мистерии”. Орфей учи хората, че душата има божествен произход и че е постижимо за всеки човек да достигне до божественост чрез самоосъвършенстване. Самоосъвършенстването според него човек постига, като се стреми към хармония в душата си и с околния свят. Орфей е първият в Европа голям философ и творец – хуманист. Хилядолетие по- късно, пръв при древните гърци Сократ застъпва същата теза, че основната цел на всеки човек трябва да е да се самоосъвършенства. Сократ го отъждествява с достигането до познание, благодарение на което човек да разпознава доброто от злото. Според него най-големият добродетел е знанието, а невежеството е зло.

Самият Орфей всяка сутрин се качвал на планината, за да посрещне изгрева. Слънцето, като символ на светлината, е най-тачения култ при древните траки. Изгревът символизира всепобеждаващото добро или слънце над злото т.е. мрака. Хармонията е светлина и просвещението в учението на Орфей води до хармония. Той и неговите последователи извършват и други обреди, които целят достигането на хармония на душата. В произведението си „Закони” Платон разказва какво е включвало безкръвното орфическо жертвоприношение. „Жертвите им за боговете били не животни, а плодове натопени в мед и други подобни чисти жертви. И се въздържали да ядът месо, понеже било неблагочестиво да оцапват божите олтари с кръв. „ Орфей отрича жертвопринушенията на животни и хора и в много от случаите успява да промени тези обичаи. С това той налага тезата си, че насилието е противно на хармонията.

Основният метод, чрез който Орфей налага своето учение е изкуството. Виждаме го изобразен на множество амфори и за него се разказказват легенди, как той завладява душите на хора, животни и богове чрез музиката си. Посредством словото той достига до умовете на своите последователи. Но чрез песента и лирата на Орфей, хармонията директно завладява душите на всички същества. Светът може да бъде завладян с меч. Но това статукво не може да просъщетвува дълго, защото няма хармония между всички в него. Орфей владее цялата природа чрез хармония.

В идеята на Орфей за властване над природата чрез хармония има уникална истина за това, какво трябва да е отношението на хората към околната среда, за да живеят добре в нея още хилядолетия напред. Научно е доказано, че унищожаването на един вреден за реколтата вид, води до появата на друг по-устойчив на използваните химически препарати. Още повече, че неразумната им употреба вреди на околната среда и на здравето на хората. При биологичното земеделие също се използват торове и препарати. Но те помагат за това експолатацията на природните ресурси да бъде балансирана, за да могат ресурсите да се възстановяват. Укрепват имунитета на растението, не унищожават вредителя, а значително намаляват неговото действие по начин, който няма негативен ефект върху природата и човека.”

Катерина Димитрова,
идеен създател на биологичните вина с марката „Тракийски легенди”