Винарска изба Присое

Приключението винарска изба „Присое“ започва през далечната 2000г. , когато бившият технолог на Център Винарска изба Евксиноград, Румен Балтаджиев, се връща от посещение във винарската област Франкен в Германия. Изумен от факта, че в този регион е пълно с множество малки и средни винарни, който произвеждат вина по класичека технология от местни сортове грозде. Той убеждава жена си Гичка да се потопят в магията на гроздето и виното, като започват да развиват идеята за собствена винарна.
Първите стъпки в развитието на избата се случват в помещение под наем в село Слънчево. Въпреки неблагоприятните условия за работа и развитие, страстта и любовта към виното са основни виновници за продължаването на мечтата „Присое“.

Тук е момента, в който трябва да се обясни значението на думата „Присое“. Това е стара българска дума, използвана за наричане на открито, слънчево и топло място. Такава е и земята, на която се намира избата и прилежащите и лозя, заобиколени от акациева гора, облята от нежни слънчеви лъчи и достатъчно близо до морето за да се усеща през лятото морският бриз. Почвите се особена симбиоза между финия бял пясък на местността „Побити камъни“, представляваща някогашно морско дъно и плодородният чернозем на Дунавската равнина. Тук, на тази златна земя, през горещото лято на 2005 г. е направена първата копка на изба „Присое“.

През 2007 г. са засадени първите лозя от сорта Шардоне, в последствие се засяват сортовете Каберне Совиньон и Мерло. Лозята се гледат и поддържат единствено и само от фамилията, с цел обърне специално внимание на всяка лозичка, за да може да извлече най-доброто от нея. След четири години неуморен труд и старание, първата реколта от собствени лозя е налице.


През 2017 година развитието на избата поехме ние –  децата на сем. Балтаджиеви – Стефан и Мария, като се опитваме да продължим процеса по постоянно поддържане на качеството и създаването на красив и елегантен продукт за всеки любител на виното.

Към момента баща ни Румен и Стефан са не само двамата енолози на избата, но те се занимават изцяло с поддръжката на лозовите масиви. Отговорност и цел на нашето семейството към опазване на земята и грижата за природата, като така успяваме да създадем различен продукт от класически сортове по традиционна технология.

В момента избата разполага с 3 вина от серията Signature от собствени лозя. Лозовите масиви на избата са от следните сортове:

  • Шардоне /Chardonnay/ – черноморския климат и песъчливата почва създават невероятни условия за този сорт, нашия вариант на шардонето се отличава със своята свежест и минералност, комбиниран със цитрусови плодове и ванилия.
  • Каберне Совиньон /Cabernet Sauvignon/ – гордеем се със нашия Каберне Совиньон, тук на черноморието той вирее изключително добре. За нашето лозе сме използвали не друг а българския клон (1/11) на този сорт.
  • Мерло /Merlot/ – използваме този фантастичен сорт за нашия бленд, както и за невероятни добре отлежали вина,предлагани в лимиритрани серии;
  • Каберне Фран /Cabernet Franc/ – използваме този фантастичен сорт за купажирането на нашите червени вина
  • Траминер /Gewürztraminer/ – разполагаме с малък масив от този сорт, който превръщаме в лимитирана серия вина за любителите на ароматните сортове.

.
Всички вина от асортимента на винарска изба Присое могат да бъдат закупени ТУК, в онлайн магазина на Vinorium, както и в следните специализирани обекти за продажба на българско вино:
М-н за вино  “Вино Оренда”
1606 София
бул. Македония №50/А

М-н за вино “Enjoy Wine”
1000 София
ул. Цар Иван Шишман №19

Винен бар “Балабан”
1504 София
ул. Кракра №22

М-н за българско вино “Wine Gallery”
6000 Стара Загора
ул. Христо Ботев №82

Винен туризъм – Присое
Потопете се в света на винопроизводството, ние от изба “Присое” ще ви покажем нашата занаятчийска интерпретация на класическите сортове – Шардоне, Мерло, Каберне Совиньон и Траминер. Ще се радваме да ви посрещнем и да ви представим нашите лимитирани вина, както невероятните лозя, разположени на уникалния тероар, предоставен от българската природа. Потопете се в една история за традицията и страстта да бъдеш винопроизводител, разказана от нейните създатели.

КОНТАКТИ
с. Страшимирово, в района на “Побити камъни”, област Варна.

Мария Балтаджиева – Кординатор Маркетинг и Продажби
тел.:  + 359 885 640 319

mail: mrbaltadjieva@gmail.com

инж. Стефан Балтаджиев – Управител, Енолог, Ангроном
тел.:  + 359 885 224 798

mail: prisoe@mail.bg

д-р инж. Румен Балтаджиев – Енолог, Ангроном
тел.:  + 359 885 640 319

mail: prisoe@mail.bg