Винарска изба Вила Мелник

Лого и награда на Вила МелникВинарска изба Вила Мелник е изцяло семейно начинание, производител е на вино от местни и чуждестранни сортове с подчертано мелнишки характер. Намира  се до с. Хърсово, на 6 км от гр. Мелник и е отворена всеки ден за посетители. Притежава 300 дка собствени лозя, като насажденията са разположени в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

Около двеста декара са разположени в местността Миндало в землището на село Виногради, на около четири-пет километра южно от град Мелник, на хълмовете по левия бряг на река Мелнишка, другият масив с площ около сто декара, е разположен на около километър в съседство – в местността Бели брег, в землището на добре известното за любителите на виното село Хърсово, с чието име е регистрирано вино с контролирано наименование за произход.

През пролетта на 2004 година са засадени първите висококачествени лози от най-добрите местни и чужди сортове: Широка Мелнишка лоза, Ранна Мелнишка лоза (Мелник 55), Каберне совиньон – представен с 4 от най-добрите си клона, Мерло – представен също от четири клона, Сира, и един от най-старите тракийски сортове – Мавруд. Засадените около тридесет декара с Мавруд са единственото за сега промишлено насаждение от този сорт в района.

През следващите три години към насажденията бяха добавени още червени сортове – българският сравнително нов сорт Руен, още един клон на Сира, Пино ноар и Санджиовезе.
Засадени са и няколко бели сорта – българските Сандански мискет и Керацуда, класическите Шардоне и Совиньон Блан, както и придобиващият все по-голяма популярност сорт Вионие, за да може да се гарантира качествено вино за всички сезони и вкусове.

Природните и климатични дадености на региона Мелник са едни от най-добрите за винопроизводство в България. Това е най-топлата и слънчева част на България. Климатът е средиземноморски, с вегетационен период от 224 дни, средна температурна сума за периода от 4,385 градуса и липса на каквито и да е замърсители на околната среда.

Лозята са разположени на хълмист терен с южно изложение. Бризът, които се спуска от заобикалящите планини Пирин, Беласица и Али Ботуш естествено проветрява лозята и не позволява задържане на влага, което ги предпазва от болести.

Снимки: Андрей Андреев
.
Тероарът се характеризира с песъчливи почви, които оттичат, а не задържат водата, както и варовик и естествени вулканични отлагания от изгасналия сега вулкан Кожух. При отглеждането на лозята не се използват никакви препарати или практики, които да замърсяват по какъвто и да е начин гроздето или виното и да навредят на консуматорите.

Собственикът на винарска изба Вила Мелник – Никола Зикатанов – е роден в село Капатово, недалеч от винарната, в семейство с над двестагодишна документирана история в лозарството и винарството. Втората, по-мъдра част от живота си, Никола решава да посвети на възраждането на семейната традиция и заедно със съпругата си Любка създават лозе и винарна. Засаждат местни и чуждестранни сортове със съзнанието и амбицията, че ще върнат славата на мелнишкото вино и ще станат частица от възраждането на района.

„Държим в ръцете си ключа за качествено вино – хубаво лозе с внимателно подбран сортов състав, добре поддържано, обгрижвано, щедро. Ние вярваме в потенциала на местните сортове, правим смели купажи с редки български и международни сортове и непрекъснато експериментираме. Идеята за залагане на българското във всяко едно нещо във „Вила Мелник” е част от цялостната философия на избата. Не мисля, че можем да завладеем световните пазари с българско вино, което е от френски сорт, отлежало е във френски дъб и е направено от френски технолог“ – споделя собственикът.

През 2013 г. е открита и самата  винарна – модерно оборудвана, с висококвалифициран екип. Още с построяването,  винарната отваря широко  врати за всички, които обичат виното и искат да споделят емоцията при неговото създаване.

Част от снимките: Андрей Андреев
.
През 2015 г., след многогодишно обучение и работа в чужбина, към семейния бизнес се присъединява и дъщерята Милица, за да даде своя принос в създаването на модерната легенда за Мелник.

Винарната е с годишен капацитет за обработка на около 250 т. грозде. Построена е на три нива, като избата е вкопана в пясъчния хълм. Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през трите нива на винарната чрез силата на гравитация. Освен, че е енергоспестяващ, този метод е и изключително щадящ спрямо гроздето и виното – не го стресира и запазва естествената му структура.

Винарната е оборудвана с високотехнологични съоражения от водещи български и чуждестранни фирми. Разполагат с иноксови ферментатори и резервоари с капацитет от 100 литра до 10 тона. Пресата за джибри е мембранна, а бутилиращата ни линия е автоматична, с капацитет 600 бутилки на час. Винарната има собствена лаборатория за анализ на гроздето и виното, използват се най-вече  бъчви от български дъб.

И по отношение на технологията, в избата залагат на българското, макар в началото да са използвали помощта на известния  френски консултант Дидие Майе. Сегашните технолози са млади професионалисти от региона – Румяна Стоилова, е изучавала винарство в Бордо, стажувала е във френски изби и е работила заедно с Майе, а Костадин Каферинов е завършил университета в Пловдив.

Отлежаването на най-качественото вино става в изкопаните в пясъчния хълм тунели, които гарантират естествено постоянна температура и влажност. Любителите и ценителите на хубавото вино се посрещат в дегустационната зала на винарната. Винарната предлага индивидуални и групови винени турове.


.
Винарска изба Вила Мелник е единственият български винопроизводител, отличена като една от най-добрите винени дестинации в цял свят. Тя заема 39-о място в класацията „50-те най-добри винени дестинации в света“. Класацията World’s Best Vineyards се изготвя от World’s Best Vineyards Academy – общество от над 500 експерти в сферата на виното и винения туризъм от всички краища на света. Номинациите и гласуването са тайни до самото им обявяване. Критериите са комплексни и включват цялостното туристическо преживяване – виното, лозята, винения тур и дегустация, лозарските и винарски практики и традиции, историята на бранда и хората зад него, връзката с природата, гостоприемството на екипа, репутацията на винарната.

Сред 50-те наградени има световноизвестни имена на производители от най-популярните винени дестинации. За първи път и България в лицето на Мелник се нарежда рамо до рамо до Бордо, Напа Валей, Тоскана, Стеленбош, Нова Зеландия, Чили, Аржентина. Присъстват и малки семейни винарни от бързо развиващи се, но все още екзотични за западните консуматори винени региони, като Япония, Ливан, Индия.

В град Мелник посетителите могат да се насладят на характерния мелнишки пейзаж, на вкусните местни деликатеси в очарователни семейни механи, да чуят легендите на старите хора за мелнишкото вино и да се разходят из уличките на този чуден град. Римският мост, паметникът на Яне Сандански, Музея на виното, Историческия музей, уникалната църква на св. Антоний и на св. Петка. Една от основните забележителности в гр. Мелник е Кордопуловата къща, наричана още Цинцаровата къща, е построена през 1754. Тя е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров, която е запазена до днес. Построена е специално за производство, съхранение и търговия на вино и е принадлежала на богатата гръцка фамилия на търговци Кордопулос.


.
Другата не по-малко известна е Болярската къща – тя се намира в източната част на града, върху възвишение, известно като Чатала, с поглед към главния вход на града и към Мелнишката крепост на платото “Св. Никола” от юг. Наричана е също Византийската къща, Голямата къща, Бамбаровата къща – по името на последния ѝ обитател, Черната къща, а също и Часовника, тъй като до нея през 1701 година е издигната часовникова кула, която днес не съществува. В исторически план обектът е свързан с най-забележителния владетел на града, деспот Алексий Слав от българската царска династия на Асеневци, в периода м/у 1209 и 1230 г.

Североизточно от град Мелник (посока Роженския манастир), в югозападното подножие на Пирин планина се намират така известните Мелнишки пирамиди. Представляват скални образувания, някои с височина до 100 метра, с пясъчни, почти отвесни склонове, обхващащи площ от близо 50 квадратни километра. Образувани са от 40 до 120 метра дебели, старокватернерни, червеникави и светлокафяви наслагвания. Надморската височина на която се намират, варира (в зависимост от мястото) между 350 и 850 метра. От декември 1960 г. Мелнишките пирамиди се ползват със статут на природна забележителност, а от ноември 1993 г. са обявени за защитен природен обект с международно значение. До тях може да се достигне по добре маркирана еко-пътека от град Мелник и от Роженския манастир.

За любителите на приключенския туризъм  районът предлага походи, велопреходи и планинско колоездене, скално катерене и каньонинг, пътешествия с мотори или каравани. По течението на река Струма са разположени десетки природни, археологически, архитектурни и туристически забележителности – живописните скали в Земенския, Скринския и Кресненския пролом, изгасналият вулкан Кожух, останките от средновековната крепост Кракра, Кадин мост при село Невестино, Земенския манастир, местността „Рупите“ и много други.


.
През последните години по бурното течение на реката през пролетните месеци се развива усилено и един все още набиращ популярност спорт у нас – рафтинга. По бреговете на реката, особено в котловините, през които преминава, предлагат добри условия за плажуване, а водите – за риболов на запалените въдичари. Другите популярни и интересни места за посещение са водопадът Скоко край село Кашина, Национален парк Пирин, Беласица и Конгур, Самуиловата крепост.

Винени турове и организиране на събития

Вила Мелник е една от малкото български изби, които толкова добре използват даденостите на винарната и региона около нея за успешно развитие на винения и исторически туризъм, отлично съчетан с организирането на различни събития във винарната – от празнуване на Лазаровден, Джулай Морнинг или Трифон Зарезан, през провеждане на корпоративен тиймбилдинг до цялостно организиране на сватби и различни семейни празници.
Винените турове, организирани от винарската изба включват запознаване с историята и специфичния мелнишки тероар, представяне на традиционните местни сортове, разходка във винарната и запознаване с етапите, през които минава производството на вино, дегустация на вина от сериите Bergulé, Aplauz и Family Tradition. При предварителна заявка винарната предлага и възможност и за създаването на пакет услуги по изискванията на клиента (включително допълнителен кетъринг, културна програма и занимания в лозята), като например – организиране уроци на тема стъпките на дегустацията, познаване на мелнишките сортове, съчетаване на храна и вино, купажиране на вино, зарязване на лози, гроздобер, рисуване с вино.


.
Вила Мелник предлага и персонализиране на бутилки с лого на клиента или по избран от него дизайн, поръчка на вино за сватби, юбилеи и други специални случаи или провеждане на корпоративен тиймбилдинг сред лозята или обширните поляни край винарната, провеждане на корпоративни срещи в стаята за бизнес и др.

Една от най-атрактивните услуги, които Вила Мелник предлага, е  организирането на сватбени тържества:
– спиращи дъха 360-градусови гледки към хълмове с лозя и величествените планини Пирин, Беласица, Огражден, Славянка и вулкана Кожух,
– welcome drink със сангрия или вино пред винарната,
– уютна стая за подготовка и почивка на булката и шаферките преди церемонията,
– прекрасно вино на преференциални цени, експертно подбрано спрямо ястията,
– комплимент за младоженците – бутилка магнум от 1.5 л. от най-доброто вино, което може да отлежава в подземния трезор на винарната няколко години,
– възможност за пренощуване с палатки и каравани за приключенски настроените гости,
– над 10 декара свободно пространство с 100% възможност за персонализирано изживяване на открито – неограничен капацитет от гости,
– безплатни туристически обиколкi на винарната за всички гости преди или след събитието,
– красиви локации за сватбена фотосесия – сред лозята, между бъчвите, в подземните тунели, в трезора…,
– възможност да се персонализира виното със собствен сватбен етикет на клиента,
– може да се празнува до зори без ограничения в продължителността или силата на музиката,
– осигурени охраняем паркинг, достъп до ток, вода, WiFi, санитарни помещения.


.
От винарска изба Вила Мелник могат да съдействат за цялостната организация за деня и да предложат организиране на изнесен сватбен ритуал – венчавка сред лозята или на хълма. Предоставят възможност за конфигуриране на шатри, сцени, дансинги и изготвяне на развлекателна туристическа програма за гостите на събитието.Осигуряват съдействие и при организирането на сватбеното тържество от външен партньор, посочен от младоженците.

До винарната се стига лесно през магистралата, отворена за посещения всеки ден, разполагат с дегустационна зала с прекрасна панорама, имат удобен паркинг, подходящ и за каравани. Домакините и екипът са много гостоприемни, говорят английски, руски, испански и гръцки. Избата е достъпна за посещения от хора с двигателни затруднения.