Винарска изба Фоур Френдс

Лого черно на еинарна Фоур ФрендсВинарска изба Фоур Френдс разполага с над 40 хектара лозови насаждения в най-подходящия за отглеждане на грозде регион в България – Тракийската низина. Имението е сгушено в землището на с. Горно Ботево, източно от град Стара Загора.
Изборът не е случаен – районът се слави с хилядолетни винарски традиции, които датират от 4000 години! Наричат Тракийската низина люлката на винопроизводството на Балканите. Траките се прочули в целия древен свят като най-добрите производители на вино, за което свидетелстват и древните автори като Омир. Аристотел (IV в. пр. Хр.) разказва за митичните вина от Аркадия (Тракия), които били толкова гъсти, че задължително трябвало да се разреждат. Гроздето, лозята, бог Дионис са така дълбоко почитани от дедите ни, че те дори са ги изобразявани на своите монети. Точно тези традиции желаят да възродят четирима ентусиазирани приятели, ценители на хубавото българско вино.
Не е случаен факта, че в Стара Загора всяка година се провежда фестивалът на виното и културното наследство – “Августиада”, който събира производители и любители на хубавото българско вино не само от България, но и от чужбина.
Благоприятните температури и подходящите горски и песъкливо-глинести почви са изключително благосклонни към сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо. Природните условия са особено подходящи за отглеждането им – мек, умереноконтинентален климат и много слънчеви дни ( над 3000 часа слънчево греене, над 120 дни в годината). Слънцето помага на нашето грозде да натрупа захарност, която в комбинация с ниска киселинност и багрилна материя създава идеалният баланс. Произведените вина от тези сортове се отличават с интензивно обагряне, висока плътност, наситен аромат с топъл, южен характер и значителен потенциал за дългогодишно отлежаване.

Първите лозови насаждения от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пти Вердо са засадени през 2006 година след внимателно проучване на терена, климата и почвените условия в региона.
Още от 2010 години всички лозови насаждения на избата са в плододаване, а гроздето се бере ръчно с особено внимание към гроздовете. Гроздовете се сортират на ръка, като само здравите и чисти гроздове поемат към винарната.

.
Всички лозя се наблюдават от опитен екип агрономи начело с Атанас Шидеров, които ръчно следят състоянията на масивите. Чрез постоянният контрол се предотвратява изсушаване или пренапояване на насажденията. В избата лозята се отглеждат по специална технология, която съчетава съвременните лозарски практики и ръчна грижа, най-добрата формула за високо качество на виното. Практиките, които обуславят по-доброто плододаване включват зелена резитба, промушване и привързване на леторастите, отстраняване на част от листната маса, зелена беритба и др. Винените сортове грозде изявяват най-добре своя биологичен потенциал на формировка видоизменен Мозер. Гроздето ферментира в специални ферментатори, които способстват за извличане на качествата му и след това отлежава в дъбови бъчви. Взаимодействието между виното и дъбовите бъчви допринася за нюансите във вкуса и аромата и пълно удоволствие на сетивата.

Вината във Фоур Френдс се произвеждат по класически технологии с изключително много ръчен труд – това в голяма степен определя и качеството на виното. Общият капацитет на избата е 400 000 литра вино, с възможност за производство на 300 000 бутилки годишно. Ферментаторите, които се използват, са от тип „каца“, които се използват във всички бутикови винарни за производство на висококачествени вина. Използват се и защото позволява изцяло ръчно контролиране на процеса на ферментация, който е много важен за постигане на мекия вкус и аромат. Виното отлежава дъбови бъчви. Те регулярно се доливат и се следи за качествените промени, които настъпват, благодарение на контакта на виното с дъбовата дървесина. Избата разполага със съвременна, модерно оборудвана лаборатория. Ежедневно се следи за динамиката на развитие на гроздето чрез лабораторни анализи за захарното съдържание, титруеми киселини и pH.

.
Вината на избата са разделени в 3 основни серии – “Four Friends”, “Zitara” и “Morgentau”.
Серията “Four Friends” е в бутилки от 1 литър. Винарната е единствената в България и една от малкото в света, които предлагат този вариант. Серията е насочена предимно към супермаркети и по-малки магазини, като бюджетно вино, от което клиентът получава петата част безплатно, но с еквивалентно качество на бутилките от 0.75 л.

Серия “Zitara” е съставена от едносортови вина. Насочена е най-вече към ресторантите с отношение към добрите вина, специализираните магазини за вино и по-високия клас хотели. Сред белите вина се открояват Совиньон Блан и Шардоне, но истински емблематично си остава розето. Винарната е една сред първите в България, които правят розе от Гренаш и Мурведр – типичните сортове за региона Прованс, където се правят едни от най-добрите розета в света.
Червените вина от серия “Zitara” са три – Каберне Фран, Мурведр, Сира. Тук също избата е една от първите в България, които прозивеждат червено вино от сорта Мурведър. От 2017 г. избата предлага и вино от българския сорт Мавруд, винифицирано от грозде от 35 годишни лозя край Асеновград.

Серия “Morgentau” е нова серия от март 2016 г. Това са 3 вина, които са предназначени за ресторанти и специализирани магазини за вино, от сортове характерни за Австрия,  Германия и долината на реките Рейн и Мозел. Представители тук са Траминер, Ризлинг и първото по рода си вино от този сорт в България – Едел. Виното представлява купаж от 4 сорта – Ризлинг, Пино Гри, Траминер и Грюнер Ветлинер.

.
Главен технолог на винарната е Петър Илиев. Завършва техникум със специалност технология на виното. Следва Университета по Хранителни Технологии в гр. Пловдив – специалност Технология на виното и спиртните напитки. Трудовия му опит след завършените обучения минава през няколко български изби, в които практически започва прилагането на всичко научено:

  • Винарска изба Тера Антика– първи практически стъпки, като технолог във винарска изба (2006 година)
  • Реджина Естейт (с. Искра) – технолог (2007 – 2011)
  • Вила Винифера – главен технолог (2011 – 2012)
  • Винарска изба Фоур Френдс – главен технолог (2012 -)

Споделя, че виното не е просто работа то е изкуство, смисъл на живот. Интересите му са свързани с новите технологии във винопроизводството, в частност експертиментиране с различни различни сортове грозде. Казва, че има афинитет към класическите методи за правене на вино. Любимите му сортове са Каберне Фран, Мурведър, Ризлинг, Совиньон Блан и Шардоне. Малко нескромно, но той е първия технолог, който се осмелява да покаже на винения пазар сорта Мурведър, в неговата чиста форма. Припомняйки качествата на този вид грозде, завоюва и международно признание, като печели и златен медал.

Помощник на Петър Илиев и технолог във избата е Венета Бакърджиева. През 2013 г. завършва Университета по Хранителни Технологии в гр. Пловдив – специалност Технология на виното с изучаване на френски език. По време на обучението си учи по програма Еразъм във Франция във Висше училище по микробиология и безопасност на храните. Същата година започва работа във винарска изба ,,Тодоров” във физико-химична лаборатория. През 2014г. става част от екипа на Фоур Френдс. Стремежът й е да разширява знанията и уменията си в областта на винопроизводството. Харесва добрите вина, направени с желание и професионализъм. Интересите й са свързани с работата върху различни сортове, подходи и тероари.

Търговски директор е Слав Ценов. Той ръководи търговския екип на избата от средата на 2015 г. след дългогодишна кариера като F&B мениджър на елитни столични хотели и ресторанти. С течение на времето развива задълбочен интерес в областта на виното, спиртните напитки, кафето, както и на смесените напитки. Автор е на четири професионални книги – наръчници за миксиране на напитки, бариста техники и барови техники.

На въпроса: „Кои са най-важните качества, които трябва да притежавате, за да създавате качествено вино?“ и тримата почти единодушно отговориха: Характер, отношение и любов към работата!