Бонония Естейт

Лого на Бонония Естейт

Предисторията на винарска изба Бонония Естейт започва още през 1895 година, когато пленен от красивата природа и меката вода на река Дунав, унгарецът Виктор Олингер създава една от най-старите пивоварни в България, в село Кошава, която по-късно бива преобразувана във винарна. Впечатляващата сграда, заедно със запазените подземни коридори, са разположени на брега на река Дунав, където тя прави най-големия си завой, на 15 км от старата българска столица с многовековна история – град Видин.

След 1989 година тази част от страната сякаш е обречена на забрава. До 2010 година, когато запленени от екологичната местност, семейство Йотови решават да подпомогнат възобновяването на винарската индустрия в областта и да изградят цялостен производствен цикъл. Казват, че всеки втори български мъж е запален ловджия или рибар. В случая на Ивайло Йотов страстта към лова го завела до много кътчета на България. Обичал да гони дивеч из горите, но и да слуша старите, обвити в прах и забвение легенди от местните хора. Една от тях била за забравената пивоварна между Кошава и Гомотарци. Заедно с баща си Ангел решават да закупят почти разрушената сграда през 2016 г и да й дадат нов живот като винарна. Оказва се, че старата сграда има своите тайнства –запазени подземни коридори с красиви пруски сводове. Изправени пред дилемата да я съборят и изградят изцяло нова или да я реставрират, избират второто– укрепят постройката и я възстановяват поетапно.
Младата и бързоразвиваща се компания носи името на древна римска крепост, намираща се по поречието на река Дунав, Бонония (днешен Видин). През вековете Бонония смело е защитавала първоначално провинцията Горна Мизия, а впоследствие надградена и превърната в крепостта Баба Вида, тя гордо пазела северозападната граница на една от най-старите държави в Европа, не променила и до днес името си, България. Балканската държава е известна в региона, както с най-дългата си планинска верига, дала името на полуострова, Балкан, така и като едно от местата, в които за първи път се е зародило винопроизводството на континента.

Северозападният район е един кът от България, надарен с богата и интересна природа и известен със своето плодородие. Тук са съчетани живописната природа на планинския и полупланински пейзаж с необгледната шир на Дунавската равнина, чудният свят на Белоградчишките скали с подземните прелести на Магурата и на многобройните други пещери, както и крепостта „Баба Вида“ – единствена крепост в България, която е изцяло запазена.

.
Поради близостта си до река Дунав, почвите са песъчливи, льосови, изключително богати на минерали, което неизменно се усеща във вината. Някои от парцелите с лозя се намират в непосредствена близост до река Дунав и няма как да не поговорим за нейната роля. С право е наричана от местните „европейската Амазонка“. Темпериращото й влияние е особено благоприятно за лозарството в района – въздушни маси от реката затоплят микроклимата и не позволяват на лозите да измръзнат през леденостудените зими, характерни за региона.

Друго предимство, идващо от близостта до водното тяло са местните ветрове, духащи от реката към лозята. По подобие на т.нар „Cape Doctor“ в Южна Африка, който отвява болестотворната влажност от лозите и тук местният дунавски вятър е помощник на лозарите. Всеки е чувал, че когато си в близост до Дунав е добре да вземеш със себе си допълнителни връхни дрехи, защото винаги съществува възможността от рязка промяна на времето.
Друга климатична особеност са големите дневно-нощни температурни амплитуди. Понякога могат да достигнат до 20 градуса. И все пак районът е доста слънчев – отчитат се 4000 часа слънцегреене годишно. Това го прави значително по-топъл от определени части на Североизточна България и се отразява на вината. Имат по-мощно тяло и плътност в сравнение с тези от Черноморския регион.

През 2013 година са засадени първите 400 декара с млади лози, като към днешна дата лозовите масиви се простират на над 1300 дка. Желанието на собствениците е насажденията да достигнат до площ от 1500 дка, формирани по резитбата на д-р Гюйо, в които да се отглеждат различни по вид сортове, като Совиньон Блан, Шардоне, Траминер, Вионие, Ризлинг, Мускат Отонел, Пино ноар, Пино гри, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира и традиционната за региона българска Гъмза. Младите лози са прецизно подбрани от Италия и Франция, спрямо международното потребителско търсене. От червените сортове присъстват Сира, Пино Ноар, Каберне Фран, Каберне Совиньон и, разбира се, местния сорт Гъмза. Първоначалните 50 дка от нея нарастват до 85 към днешна дата.

.
А защо винарна във Видинско? Регионът е с едни от най-старите винени традиции в България. Тук отваря врати първото лозаро-винарско училище в страната непосредствено след освобождението, в чиято сграда в момента се помещава Военният клуб на града. Само на 15 км от дунавския град се намира полуостровът Златният Рог, носещ името си от плодородието на земята – точно там са засадени лозята, през средата на които преминава 23-тият меридиан! Няколко места в България са определени като златни – Златна Добруджа, Златоград и Златията в Монтанско.

През 2016 г. Bononia Estate представя първите си вина – Истър, Ooh -La-La, Гомотарци и Бонония Естейт Резерва.

Гомотарци привлича със своята свежест и неподправеност. В нея влизат вина от Совиньон Блан, Шардоне, Розе от Каберне Фран и Каберне Совиньон, както и Гъмза. Не се прилага отлежаване в дъбови бъчви с цел представяне на тероарния характер и първичността на сортовете. От Гомотарци Гъмза се произвеждат между 10 000 и 20 000 бутилки годишно в зависимост от реколтата.

Серията Истър е стъпка напред и тук фокусът е на вина с повече потенциал за отлежаване. Оперира се внимателно с френски бъчви второ и трето зареждане и то не при всички сортове, за да не се загуби чара на вината. Отново присъстват Совиньон Блан, Шардоне и Траминер като едносортови. Совиньон Блан 2018 е изключително успешен и последната бутилка от него е продадена само няколко месеца след пускането на пазара. Блендът от Каберне Совиньон и Каберне Фран е страхотна находка, а чистият Каберне Фран е истинско изкушение – нежен и изящен, в стил, близък до Пино Ноар. Това е един от добрите примери за това, на какво всъщност е способен сортът Каберне Фран, винифициран самостоятелно. От вината от серията Истър също се произвеждат между 3000 и 5000 бутилки годишно.

.
Бонония Естейт Резерва реколта 2013 е купаж от червени сортове: Сира, Каберне Совиньон и Мерло. Отлежава за 12 месеца във френски дъбови бъчви. Характерно за нея е, че въпреки, че е съставена от гръбнак от класически Бордо сортове, е елегантна и ефирна изява на северния тероар и в никакъв случай не натежава на небцето, а напротив – оставя незабравимо усещане за лекота. Резервата е предвидена предимно за ресторанти. Разнообразието от вкусове, с които предизвиква пасва на редица ястия – твърди сирена, червени меса, типични салами и колбаси.

Бонония Естейт Резерва реколта 2013 е купаж от червени сортове: Сира, Каберне Совиньон и Мерло. Отлежава за 12 месеца във френски дъбови бъчви. Характерно за нея е, че въпреки, че е съставена от гръбнак от класически Бордо сортове, е елегантна и ефирна изява на северния тероар и в никакъв случай не натежава на небцето, а напротив – оставя незабравимо усещане за лекота. Резервата е предвидена предимно за ресторанти. Разнообразието от вкусове, с които предизвиква пасва на редица ястия – твърди сирена, червени меса, типични салами и колбаси.

В Ooh-La-La има само един представител – розе (реколта 2019), направено от Каберне Совиньон. Сочно вино от роза с хапка, нотки на грейпфрут, но и череша и малина. Сухо със значителен завършек. Това е отличителна със закачливостта си серия, лятно изкушение, с послание за весел и безгрижен живот. Още реколта 2018 на Ooh-La-La се превръща се във флагман на Бонония Естейт, като печели златен медал от Балканския международен винен фестивал през 2019 г. От виното се произвеждат между 3000 и 5000 бутилки, в зависимост от съответната реколта през годината.

.
Толкова много разнообразие и идеи, а ще се запитаме кой стои зад всичко това. Технологът на винарната е Стефан Пирев, една интересна личност с многостранни влечения. Винаги е готов за нови винени експерименти, с непресъхващ извор от хумор и професионализъм до мозъка на костите. Смело можем да обобщим, че всъщност е обединил много личности в една. Като винарна, специализираща в бели сортове, Бонония има планове и за Ризлинг, Димят и Врачански Мискет. Предвид опита му с описаните сортове, можем да очакваме много приятни изненади в следващите месеци.

Стефан Пирев започва своята кариера през 1988 g. във Винекс Преслав и винарна Хан Крум , където налага своя стил и метод на работа до 2017 г. Там създава поредица от вина и бренди между които са и Rubaiyat, Golden age, 1939, Novi Pazar, Brandy 1966. През 2017 стартира свой проект, а за свое амплоа счита работата с Шардоне и Ризлинг, които са необятни като сортов потенциал и характеристики.

През 2018 се включва към реализацията на проекта Бонония Естейт в който вижда ново предизвикателство за професионална изява, обусловено както от иновативността на инвестицията, така и от възможностите на тероара. Стремежът му е да предложи най-доброто, следвайки безкомпромисно своите критерии, както при селекцията на гроздето, така и в процеса на винификация.

Водени от максимата, че устойчив бизнес се създава с мотивирани служители, семейство Йотови осигуряват обучение и работа на местното население, подпомагат развитието на паралелка „лозарство“ в професионалната гимназия по селско стопанство в село Дунавци и използват натрупаните през изминалите 25 години международни отношения от външнотърговската си дейност, за да популяризират региона на община Видин.

.
Благодарение на всеотдайната работа на целия екип, Бонония Естейт вече разполага с множество международни награди от престижни конкурси за своите вина в рамките само на няколко години., факт който доказва правилната концепция и посока за развитието на този сравнително млад бранд:
Decanter 2020 – Бронзов медал за Bononia Estate Gamza 2018
International Wine & Spirits Competition London 2020 – Сребърен медал за Gomotartzi Gamza 2019 и бронзов медал за Bononia Estate Gamza 2018
Mundus Vini 2020 – Сребърни медали за Gomotartzi Gamza 2019 и ISTAR Chardonnay 2017
Balkan International Wine Competition 2020 – Златни медали за Bononia Estate Gamza 2018, ISTAR Cabernet Franc 2018 и ISTAR Sauvignon Blanc 2019, сребърни медали за Gomotartzi Gamza 2019 и Gomotartzi Sauvignon Blanc 2019 и бронзов медал за Gomotartzi Chardonnay 2018
Sakura Awards 2021 – Двоен златен медал за ISTAR Шардоне 2020 и златен медал за GOMOTARTZI Совиньон блан 2020.