Шато Коларово

Лого на Шато Коларово

Шато Коларово е малка бутикова изба, основана през 2009 г. Разположена е сред югозападните склонове на Сакар планина – най-ниската планина в България. Естествената растителност тук е представена от топлолюбиви широколистни видове – полски бряст, нискорасъл дъб, габър и др.. Разпространени са и редица средиземноморски видове – жасмин, пирен и др. Представители на животинския свят са предимно яребици, пъдпъдъци, фазани, благороден елен. В Сакар се намират 7 от 12-те известни в България гнездилища на застрашения в световен мащаб царски орел.

По склоновете се отглеждат много лозя, орехи, тютюн, череши и др. Срещат и цели масиви с бадемови насаждения.  Малката надморска височина, мекият кимат и свежата растителност придават особено очарование и прелест на планината.

Регионът е известен, както с прекрасната си природа, така и със своята особена загадъчност. Една от древните цивилизации в света, тази на траките, е оставила тук ярки следи за себе си –  мегалитните гробници-долмени край селата Устрем, Хлябово и Сакарци, скалната църква (10 в.) и останките от античната крепост Вукелон със средновековна кула (13 в.) при село Маточина, мавзолеят на Хазър Баба (16 в.) при село Богомил, Усремският  манастир “Св.Троица” от 15 в. В непосредствена близост до винарната се намират останките от древната крепост „Кастра Рубра”, която се е издигала на това място преди 15 века и от там е минавал древния път Виа Диагоналис, свързвал Европа с Ориента.

Винарната притежава 150 декара собствени, отлично поддържани лозя, от сортовете Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пети Вердо и Малбек, както и нови засадени 150 дка.  лозя, в които вече присъстват и нови сортове, като Шардоне, Тамянка, Вионие, Гренаш, Мурведър и Мавруд.

Винарната притежава и 50 декара с 40 годишни лозя от сорта Мерло, които са част от известния Коларовски масив – един от най-големите, най-старите и най-просторните лозови масиви на територията на България и Балканския полуостров. Tой е създаден през 70-те години от австрийския професор Мозер, който след дълги проучвания е избрал мястото, като най-подходящото място в България за отглеждане на сорта Мерло  и през 1977 година е започнало засаждането на масива в селото, като до 1980 година големината му е надхвърляла повече от 7000 декара, по-голямата част от които са запазени и до днес. През 2008 г. „Шато Коларово“ става горд собственик на 50 декара от тях – известно е, че старите лозя дават по-плътни, по-естрактивни и по-структурирани вина.

Лозята на винарната се намират по южните склонове на Сакар планина в долината на река Марица. Позицията им е на юг, югозапад и югоизток. Близостта на речна долина и разчупен планински релеф формират климата по отношение на валежите. Продължителността на периода без валежи в региона е средно 210-240 дни. Климатът в региона е континентално-средиземноморски. Зимите са меки-абсолютните температури не падат под 0-5 °C. Пролетта е топла, настъпва рано и е последвана от горещо и сухо лято. Общият сбор градуси за вегетационния период е относително висок – 4000 – 4200 °C. Честотата на пролетните валежи е средно 5%. Средните дневни температури за най-горещите месеци са 24-26 °C, а средната стойност на минималните температури за година не пада под 16-18°C. Средният абсолютен минимум е между 10 и 15 °C и зимните застудявания обикновено не продължават повече от седмица.

“Шепотът на траките” – начало на гроздобер 2017 г. в Шато Коларово

.
Почвите в региона са кафяви до кафяви-горски, с ниско до средно съдържание на скала. Репродуктивният слой на почвите е много дълбок и с високо съдържание на азот – топъл, влагозадържащ и много добре аериран. Тези предпоставки, както и факта, че в района липсват каквито и да е замърсители, създават отлични условия за отглеждане на висококачествени бели и червени сортове лозя и хармония от аромати и деликатни вкусове, с характерно и експлозивно тяло, събрало в себе си експресивната природа на юга.

Самата сграда на малката бутикова изба е бивша мандра, много добре възстановена и оборудвана със съдове за винопроизводство. Разположена на площ от 1,5 дка като застроената площ е приблизително 600 кв.м. За бъдещо разширение на производството е закупен съседен участък също с площ 1,5 дка.

Енолог на винарната е Илиана Коева, дипломиран инженер-технолог със специализация в Napa Valley и дългогодишен стаж и опит във винопроизводството. Огромна част от успеха на вината на Шато Коларово се дължи на нея, тя е човека който наблюдава лозята, развитието на гроздето, гроздобера и процеса на винификация. Тя организира и винените презентации и дегустации, които се провеждат във винарната целогодишно под формата на винени турове.

.
Шато Коларово се представя на пазара с няколко винени серии:
SKS- купажно вино от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Сира и Мавруд. Това е специална селекция, правена и достигаща до пазара само в години с изключителни характеристики на гроздето. Дълго и пикантно вино за истински ценители. Отлежавало е от 12 до 18 месеца в нови български и френски дъбови барици.
Винената селекция „Мегалит” е изцяло от чисто сортови резерви, отлежавали между 12 и 18 месеца във френски бъчви, първо и второ зареждане. Сортовете, които се използват в серията – Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Мавруд, Сира, Пети Вердо и Малбек.

Селекцията ’Шато Коларово’ съдържа Шардоне барик, Вионие, Каберне Совиньон и Сира.
Серия „Ахал” е представена от 3 купажни вина – бяло (Вионие,Шардоне), червено (Каберне Совиньон, Мерло) и розе (Гренаш, Мурведър).
Всяка година винарната представя и розе, което се винифицира от най-подходящите сортове за сезона, за 2019 г. розето е от Гренаш и Мурведър.

Във винарската изба се използва основно френски дъб, с изключение на българския дъб, в който отлежават Мавруд и ферментира част от сорта Шардоне.
Вината произведени в избата са с плътно тяло, висок алкохол, заради доброто узряване на гроздето, ароматите са типични за отделните сортове-слива, мента, горски плодове, леки конфитюрени нотки, а досега им с дъба ги омекотява, придава пикантност и препечени тонове.
Годишно ’Шато Коларово’ произвежда около 70 000 бутилки, разпределени в къси бутикови серии, но винаги мощни, с мек южен характер, зрял плод и опушени нотки.

.
Вината на ‘Шато Коларово’ се продават на частни български и чужди клиенти, на винени турове и дегустации, които се провеждат във винарната, онлайн тук, и в сайта на винарната. Изключение от това правят винен магазин и ресторант ‘Сакар‘ в Харманли (едно невероятно място на колегите им от Вила Басарея, където се предлагат вината на почти всички изби от Южен Сакар), магазинът на винарната, намиращ се в Стара Загора и магазин за българско вино и деликатеси ‘Купаж’ в София. ‘Шато Коларово’ е може би единствената в България винарска изба от такъв размер, която е спечелила за своите вина толкова международни награди от престижни конкурси в рамките само на няколко години.

Ето и някои от тях:

Червено купажно вино SKS
Реколта 2009 г.
Бронзов медал за 2014 г. – Decanter World Wine Awards
Сребърен медал за 2014 г. – Mondiales des Vins (Canada)
Сребърен медал за 2013 г. – Concours Mondial Bruxelles
Сребърен медал за 2012 г. – The Balkans International Wine Competition

Реколта 2012 г.
Бронзов медал за 2016 г. – Decanter World Wine Awards
Златен медал за 2016 г. – Concours Mondial Bruxelles
Златен медал за 2017 г. – International Wine Contest Bucharest 

Винена селекция Ахал
Червено купажно вино Ахал
Реколта 2011 г.
Препоръка за 2015 г. – Decanter World Wine Awards
Златен медал за 2016 г. – Concours Mondial Bruxelles
Сребърен медал за 2015 г. – The Balkans International Wine Competition

Винена селекция Мегалит
Мегалит Мерло
Реколта 2012 г.
Препоръка за 2016 г. – Decanter World Wine Awards
Златен медал за 2017 г. – Concours Mondial Bruxelles
Златен медал за 2017 г. – International Wine Contest Bucharest

Мегалит Мавруд
Реколта 2012 г.
Златен медал за 2017 г. – International Wine Contest Bucharest

Мегалит Сира
Реколта 2013 г.
Сребърен медал за 2017 г. – International Wine Contest Bucharest 

Винена селекция Шато Коларово
Мерло
Реколта 2009 г.
Златен медал за 2010 г. –  Les Citadelles du Vin 2010

Реколта 2010 г.
Сребърен медал за 2012 г. – Les Citadelles du Vin 2012

Каберне Совиньон
Реколта 2011
Сребърен медал за 2015 г.  –  Decanter World Wine Awards
Златен медал за 2015 г. – Portugal Wine Trophy 

Адрес:
6460 с. Коларово, общ. Харманли
GPS: 41.920487, 26.136227
Търговски отдел, маркетинг и реклама: Георги Ташев
Имейл: info@chkolarovo.com

Отиди най-горе