Вила Басареа

Лого на Вила Басареа“Вила Басареа” e създадена през 2014 г. в гр. Харманли от трима приятели (братята Тодор и Кирил Братанови и технологът Камен Коев), водени от една обща мечта – да произвеждат малки партиди вина с отличителен характер от местно грозде, съчетавайки модерната технология с традициите на нашите предци.
За направата на всяко едно от вината на избата се използва грозде от региона (основно край с. Изворово и с. Коларово), отглеждано от изтъкнати местни лозари.
Някои масиви са на възраст повече от четиридесет години, което осигурява отличителен характер на вината, произвеждани по класически технологии с изключително много ръчен труд.
Винените сортове, които се използват за производството на вината с марка Villa Bassarea са Сира, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Вионие, сериите вина носят имената “Labis”, “Villa Bassarea” и “Image”.
Капацитетът на винарната е около 80 тона на година.

Името на избата произлиза от “Bassareus”, което е тракийско прозвище на Дионис, а лимитираната серия от 400 бутилки Saratok е в чест на първия тракийски владетел поставил портретното си изображение на монета, заедно с лоза и грозд.

.
Някои от популярните вина на избата са Villa Bassarea Мускат 2018, Villa Bassarea Розе Каберне Фран 2018, Villa Bassarea Мерло 2017, Villa Bassarea Сира 2017, Villa Bassarea Каберне Совиньон 2014, Villa Bassarea Вионие 2016, Villa Bassarea Тамянка 2018, Сира Резерва 2017, Малбек Резерва 2017, Каберне Фран Резерва 2017 и др. Винарната е известна и със своето Каберне Совиньон Cherry Каберне Совиньон, което е отлежавало 12 месеца в 300 литрови черешови бъчви.

.
От пролетта на 2019 г. избата даде началото на една чудесна инициатива, като откри в непосредствена близост дегустационна зала с името Енотека “Сакар”, създадена с цел да представи на своите гости не само своите вина, но и вината на други изби от регона, в комбинация с подходящите за тях характерни храни от месни производители. В нея могат да се дегустират и закупят на базисни цени вината на 8 изби от региона – “Вила Басареа”, “Винарна Братанови”, “Шато Коларово”, “Малката Звезда”, “Иво Върбанов”, “Заара Естейт”, “Тера Тангра”, “Катаржина Естейт”. Залата разполага с 50 места и е подходяща за организиране на различни тематични дегустации. Отворена е целогодишно за любителите на автентичното вино и характерната за региона храна. Енотека “Сакар” разполага и с външен двор с капацитет до 40 места, с възможност за барбекю с предварителна заявка.

Адрес на винарната:
гр. Харманли, ул. “Коста Андреев” 8

Адрес на енотека “Сакар”:
гр. Харманли
ул. Коста Андреев 3 (на гърба на бензиностанция Лукойл, намираща се над винарна Вила Басареа);