Винарска изба Рокс

Винарска изба Рокс започва да пише своята история през 2018 г., когато Снежана и Атанас Мутафчийски заедно с Деляна и Дако Николови решават да създадат свой собствен проект. Избата е разположена в село Винарово, намиращо се в полите на Средна гора и известно със своите многогодишни традиции във винопроизводството и отглеждането на лозя.
Семейство Мутафчийски са енолози с огромен опит във винопроизводството. Снежана Мутафчийска е дългогодишен главен технолог и производствен директор на Домейн Менада, член на Сливенската регионална дегустационна комисия, авторитетен международен съдия и дегустатор с богата практика. Участвала е и в създаването на други две големи имена във българското винопроизводство – Домейн Бояр и Катаржина.
Тя е човекът, който стои зад идеята и купажирането на радващото се вече 10 години на изключителна популярност в България червено вино Черга и на създадените на по-късен етап бяло вино и розе под същата марка. Самата тя споделя, че като любител на виното обича плодови бели вина с приятни, свежи киселини, добре хармонизиран дъб и червени с много плод и премерен дъб, с кадифени и стопени танини, но като технолог винаги се е стремяла да намира точния баланс между личните предпочитания и предпочитанията на клиентите.
Резултатите от нейния професионализъм не закъсняват и в Рокс. Още на втората година от излизането на пазара, през 2019 г, на Международната изложба за лозарство и винарство” Винария” – Пловдив, младата винарна спечелва приза „Вино на потребителя” за направения от Снежана Мутафчийска изключителен купаж SM Сира&Марсалан 2018 г.
На следващата година виното попада и в 5-те най-добри вина за 2019 г. в класацията на DiVino Top 50, печели и златен медал и голямата награда на фестивала на виното и културното наследство „Августиада”, а през 2021 г. получава наградата за „Най-добро вино на Балканите” на организирания от ежегоден Балкански интернационален винен фестивал (BIWC) 2021 г., който тогава се проведе пред НДК в София.

.
През 2019 г. година винарната печели и няколко отличия за вината си от серия Roxs Winery – сребърен медал за своето Розе от Каберне Фран на Rose Wine Expo 2021, което се оргазнизира всяка година в гр. Казанлък и съвпада с Празника на розите в града, златен медал за Совиньон Блан 2020 и сребърен медал за Марсалан 2019 и Карменер 2018 на Балкански интернационален винен фестивал (BIWC) 2021 г.

Защо именно Roxs winery?

Роксана е древна българска принцеса, жена на Александър Велики. Навремето Александър Македонски, след като воювал с Бактрия – древната българска държава, сключил мир, непознат за тази част на света, богат на исторически събития. Но едно от най-известните по това време е било превземането на крепостта “Согдианската скала” от войските на Александър през 327 г. пр. н. е.
“… И така войските на Александър Велики дошли до крепостта “Согдианската скала” в планината Хазрат-и-Султани на височина пет хиляди метра. Затова владетелят Оксиарт изпратил съпругата и дъщерите си, една от които била Роксана, в крепостта и я снабдил с провизии за дълга обсада. Александър подбрал 300 опитни катерачи, бивши македонски говедари от планините. Те взели въжета, направили куки от металните колчета на шатрите и се покатерели нощем по задния склон, за да не бъдат забелязани. В ранното утро оцелелите се появили над горния хребет и развели знамена. Пратеникът на Александър изтичал до предните им позиции и заявил думите на владетеля: Предайте се!
Крепостта отворила врати…
Но историята не свършва до тук. Последвал невероятен обрат. Мирът бил узаконен и постигнат за първи път не с война, а с любов. Една вечер согдианският владетел Оксиарт организирал бляскаво и богато пиршество. Присъствала и красивата му дъщеря, наричана Малката звезда. Тя танцувала вдъхновено и пленяващо с другите момичета пред краля. Византиецът Ариан пише, че Александър се влюбил от пръв поглед в нея и по-късно се оженил за 16-годишната Роксана. Тя е описана като най-красивата по това време…” – разказва легендата.

.
Избата не разполага със собствени лозя и на този етап собствениците не смятат да правят инвестиции в тази посока. Като енолог, г-жа Мутафчийска познава изключително добре лозовите насаждения в страната и най-вече в региона, което й дава възможността да направи най-добрия избор при подбора на грозде.

Предпочитаните от Снежана Мутафчийска сортове са:

  • Шардоне /Chardonnay/ – хладният климат и песъчливата почва създават невероятни условия за този сорт, нашия вариант на шардонето се отличава със своята свежест и минералност, комбиниран със цитрусови плодове и ванилия.
  • Каберне Совиньон /Cabernet Sauvignon/ – сорт, от който правим класическите си розета, свежи и леки вина, с приятен аромат на ягода
  • Мерло /Merlot/ – използваме този приятен сорт за нашия бленд с Мавруд – класически ароматичен и хармоничен бленд с леко тяло и приятен плодов послевкус
  • Каберне Фран /Cabernet Franc/ – използваме този ароматичен сорт за нашето бледо и нежно розе
  • Марселан /Marselan/ – използваме този рядък и в същото време непознат сорт за червеното ни едносортово вино, като гроздето е от района на Свиленград, където топлият климат води до висока захарност, ниска киселинност и нежни, меки феноли

Избата развива успешно и винен туризъм, предлагат кратък тур в самата изба относно процеса на винификация, винени дегустации на открито (според сезона) и презентации на актуалните вина. Приемат както индивидуални, така и групови посещения.

Всички вина от асортимента на винарска изба Рокс могат да бъдат закупени в онлайн магазина на Vinorium, както и в следните специализирани обекти за продажба на българско вино:

Магазин  “BREAD & WINE”
София
кв. Манастирски ливади, ул. Пирин 58 и ул. Лъвски Рид

Магазин  “BREAD & WINE”
София
кв. Младост 2, ул. Св. Киприян бл.280

Магазин  “BREAD & WINE”
София
кв. Изток, ул. Ф. Жолио Кюри 14

Магазин “Съседите“
Пловдив
ж.к.Марица Гардънс, бл.12

КОНТАКТИ
с. Винарово, община Чирпан, област Стара Загора