Винарска изба Тохун

Лого на винарска изба Тохун

Винарска изба “Тохун” се намира в района на Поморие, район в който се е произвеждало вино още през I в. преди Христа и ако към традициите добавим и изключителните благоприятни природни фактори – слънчевото греене и освежаващите морски бризове, ще разберем защо Поморие е един от най – интересните винени тероари в България.
Винарска изба „Тохун” е една от сравнително младите изби по брега на Черно море и е отлично пригодена за винен туризъм. Въведена е в експлоатация през август 2009 г. и е разположена в местността Кошарите, на главния път от Бургас за Поморие, с удобен транспортен достъп и постоянно отворени за посещение врати. Наречена е с прабългарското име на Поморие – Токхун и е построена е в стила на прабългарските хански шатри.

Разположена е на собствена земя с площ 11 333 кв. метра, изпълнена е в съответствие на всички технилогични принципни на съвременното винопроизводство и е съобразена и с действащите български и европейски нормативни актове свързани с проектирането, строителството и винопроизводството. Оборудвана е с най-модерното в световното винарство от Германия и Италия. Гроздето се сортира три пъти – веднъж на лозето и на два пъти в избата. След сортирането приемът и преработката на плода стават без докосване от човешка ръка. Мъстта при белите вина ферментира без твърдите части на гроздето – чепки, ципи, семки, които се отделят предварително. Това прави вината фини и плодови на вкус. Оцедената мъст се избистря преди процеса на ферментация.

И червените вина се правят от тройно селектирано грозде, на което мелачката отделя чепката и зърната гравитачно падат във ферментаторите. Ферментацията е контролирана според типа вино. Една част от виното старее във френски барици в подземните хранилища.
Крайният резултат от приемствеността на традициите с модерните технологии на винификация не се разказва, трябва да се опита. Технологът на избата Даниела Стаматова сякаш знае от кои лози е налята всяка бъчва и това винаги е било предимството на микровинификацията на бутиковата изба пред големите винпроми. А и със своя 30 годишен опит в бранша и със славата на един от най-добрите технолози в България, Даниела прави невероятни неща с вината от Поморие, като във всяко едно от тях, освен уменията й, ярко се отразяват и спецификите на тероара.

Капацитетът на винарската избата годишно е 500-600 т грозде. Лозята на винарна Тохун са разположени на 700 дка в близост до винарната. Климатът е умерено континентален с характерни течения от и към морето. Поради тази причина, по време на гроздобер атмосферната влага е висока, това благоприятства отглеждането на гроздата. Почвите на винарната са чернозем смолник и излужен чернозем. Лозовите масиви са засадени между 2000 и 2006 г. с Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне и Совиньон блан. През 2013 година, избата преструктурира 25 ха от съществуващите лозя. Там са зададени сортовете Сира, Пино Ноар, Семийон и нови клонове на Шардоне и Совиньон блан. Разстоянието на засаждането в реда е 1.2 m, а между редовете 2.5 m.

Посадъчният материал е доставен от Франция – областта Бордо, от пепинерията – JEAN – GUY ARRIVE.
Сортовият състав е специално селектиран от различни клонове на лозичките, с оглед производството на високо качествени червени и бели купажни вина.

Винарска изба има Европейски сертификати за качество и контрол – EN ISO 9001:2008, HACCP.
През 2014 година винарска изба “Тохун” създава нова серия вина с марка “ТОХУН”. До този момент, винарната предлага 2 серии – СОРОКО и ГРЕУС. И от трите серии се предлагат бели и червени вина, както и розе. От сериите ТОХУН и ГРЕУС се предлага вино в бутилки от 0.75л, а от серия СОРОКО вече само Bag in Box – 3л., 5л. и 10 л.

Дегустация и посещение на избата се предлагат след предварителна резервация.
Контакти:
Тел.: + 359 888 768 464, + 359 888 202 566
e-mail: office@tohun.bg

You cannot copy content of this page