Вино Оренда – София

Вино Оренда


Специализиран магазин само за вина от български производители

Асен и Валя Цекови от Вино ОрендаПреди 8 години, в деня на София – 17 септември, Асен и Валя Цекови откриват първия магазин за вино, специализиран само в продажбата на български вина, разполагащ в момента със селекция от над 300 вина от близо 60 изби. Концепцията на това младо и амбициозно семейство е да предлагат по-малко вина от големи винопроизводители и да насочат усилията си в представянето на малките, семейните, занаятчийските винарни. Предлагат почти всички категории вина – най-голямата част са трапезни, а също и десертни и пенливи вина, но ако нещо много им хареса, но цената е висока, не го приемат в магазина. Всяка една бутилка е минала през тяхната лична селекция, опитали са я и знаят какво е виното в нея и как е направено. За тях не е важно самото вино, като стойност и продукт, а самият процес на винифициране и работата на хората, които стоят зад него, а не толкова самата бутилка като визия или продукт.
Според тях вече много изби работят с модерни технологии и оборудваме, сертифицират се за био производство и всичко това, правейки се в България, създава един продукт с много висока стойност, който те самите искат да познават и да запознаят и клиентите си с него. За тях е много важно да знаят историята на всяко вино, малките подробности около технологията и вида грозде, който използва малкия производител , затова и посещават на място повечето малки винопроизводители, с които работят, да се запознаят, усетят и разберат целия процес. От друга страна посещават всички специализирани изложения и събития за вино, организират срещи-дегустации със собствениците и енолозите на българските изби – всичко което може да популяризира българското вино и да обогати със знания и опит не само тях, но и техните клиенти.

Харесват и предпочитат работата най-вече с типичните български сортове като мавруд, мелник, рубин, руен, мискет, димят, тамянка, защото смятат че през последните години доста винари боравят с тях и правят страхотни вина, с които може да се популяризира българското винопроизводство, което за тях е пътят България да стъпи на световния винен пазар. Трябва да се предлагат местни сортове, които биха били уникални за чуждестранните любители на виното.

.
Другата съществена част от тяхната концепция е да успеят да представят българските вина не само българския клиент, но и пред чуждестранния турист, който идва в София. За целта организираме редовно винени дегустации и представяне на вина от различни изби, защото смятат че изборът и пиенето на вино трябва да бъде едно общо преживяване и общуване, за което те да допринесат с обстановката и информацията за всяко едно вино, които те да споделят с клиентите си. Затова и  Асен се е ангажирал лично с продажбата на вино в магазина, защото вярват в персоналната връзка с клиентите и смятат, че всяко едно вино трябва да се представи лично, със своята история – нещо което липсва в големите вериги. Според тях цената, която клиентите плащат за едно добро българско вино е много по-коректна, от тази която биха платили за вносно вино от същия клас поради една от важните черти на концепцията им за подкрепата на местния бизнес и винопроизводство.

.
След няколко години успешно развиване на магазина ни за вино, семейство Цекови имат идеи за разширяване на своя бизнес, като планират да създадат място (а защо не и места), в които да предлагат не само вината на малките и занаятчийските винарни, а да предложат и локални фермерски продукти – колбаси, сирена, зеленчуци, квасен хляб, като искат да отделят и подобаващо място за крафт бирите, които предлагат в техния магазин.

Контакти на магазина:
гр. София
Руски паметник
бул. Македония 50А /вход от към бул. Скобелев/