Онлайн пътеводител за винени турове в България

Винен туризъм и Гергана Тодорова


Първият онлайн пътеводител за винен туризъм в България

Winetours.bg е първият онлайн пътеводител за винен туризъм в България, който обединява повечето изби, отворени за посещения от туристи. Идеята за създаването на сайта са да повиши интереса към предлаганите от винарните услуги и да улесни организацията  на пътуването на желаещите към винени обекти в България, превръщайки  виненият туризъм в отличителна част от цялостния имидж на България..
Една от основните функции на сайта е ползата му за местните туристи, които обичат виното и искат да видят как се прави виното, да чуят как се винифицира от първа ръка и да го опитат на място. Затова в сайта винарните си имат свои профили със снимки и информация, които присъстват и данните за контакт с тях.

Другата основна функция е за чуждите туристи, които вече са чували за българското вино, искат да го опитат и да разберат повече за него на място, така попадайки на сайта, могат да преценят какво искат да посетят. С тази цел сайта обединява обектите за винен туризъм в интерактивна онлайн карта, като по този начин предоставя информация на възможните посетители към обектите за винен туризъм чрез представянето на предстоящи дегустации, фестивали и събития, свързани с различните винопроизводители. Всичко това е предложено по леснодостъпен начин – безплатно ползване на пътеводителя и картата, висок рейтинг в Гугъл и др.
Мечтата и главна цел на този проект е виненият туризъм в България да се превърне в отличителна част от цялостния имидж на България у нас и по света.
Началото на сайта е поставено през 2009 г. от Гергана Тодорова – любител на виното и радетел за развитието на реален винен туризъм в страната. Пише статии и е главен редактор на www.winetours.bg. Притежател е на WSET Advanced Certificate и в момента завършва Diploma level. Посетила е стотици изби в България и Европа.
Идеята за подобен сайт, представляващ винена карта и предоставящ информация за винените изби в нея, възниква по време на нейни престой във Франция, където се влюбва във виното, във френската винена култура и в начина по който французите възприемат виното в ежедневието си.

.
При едно от връщанията си от Франция посещава Дефиле “Вино и Гурме” – Пловдив и разговаря с повечето участващи там винопроизводители за нуждата  от сайт, който да обединява и представя винарските изби и да популяризира услугите, които предлагат или могат да предложат под формата на винени турове или дегустации. Причината е липсата на подобен сайт, в който да присъстват всички винарни, техните местоположения и това, което предлагат, като целта на сайта е да обединява кординацията между самите участници във винения туризъм „потребител – туроператор – винопроизводител и улеснява връзката „потребител – винопроизводител”.

.
За Гергана най-подходящи за българските условия са малки групи от около шест – седем човека. Според нея, по този начин отношението към посетителите на винарните е по-лично, така представителите на избите могат да обърнат внимание на всеки и да отговорят на възникналите въпроси на всеки поотделно. Точно поради тези причини малките изби трябва да се възползват от тези си предимства и да развият винен туризъм, дори и да не разполагат с дегустационни зали или хотелски части.
Сайтът предлага винени турове и дегустации, тематични оферти и винени уикенди в различно обекти в страната.

Повече информация можете да намерите на самия сайт: https://winetours.bg/