Магазин Купаж

Магазин Купаж - София


Магазин за българско вино и натурални фермерски деликатеси

Магазин за българско вино Историята на този магазин за сирене и вино започва преди около шест години като сайт, от който се поръчва продукцията на малки ферми, мандри и манастири, като отговор на масовото промишлено производство. Те предлагат своите продукти по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните, постановяваща специфичните изисквания, при които се доставят малки количества от суровини и храни с животински произход.Първите няколко години проектът се развива добре, също както и малките производители на млечни и месни продукти. Именно благодарение на спомената наредба около 2012-2013 г. в София започват да се появяват занаятчийските млекарници, година-две по-късно идва ред и на фермерските базари. Постепенно интереса се повишил, появила се и конкуренция. Александър имал и друг бизнес със заведение за хранене, където инвестирал доста средства, но нещата не потръгнали.
В крайна сметка се зародила идеята за това място в началото на 2017 година.Той направил първоначални проучвания и се спрял на стабилни партньори – негови стари познати от бизнеса му с електронната търговия на храни. Познанството му с готвача Джун Йошида му позволява да “представи” в неговия ресторант за авторска кухня постиженията на малките мандри, с които работи. Следват още ресторанти… Първоначалният подбор на избите и предлаганите тук вина е направен с помощта на специализирания само за вино магазин Vino Orenda. След това колелото се завърта само.
Мястото, на което се намира Купаж, не е избрано случайно. Освен централната улица изискването е било за “естествена” тухлена стена, както и просторно подземно помещение.
В Купаж ще намерите само жълти сирена и кашкавали, зрели поне четири месеца. “За сравнение, в масовите магазини кашкавалите са зрели 40 дни, а сирената – и 60. Това е окей за сандвичи и за закуска, но не и за вино”, казва Александър.

Според него качествените малки изби в страната са не повече от 100-на на брой, като той предпочита да работи с не повече от 50. Предпочита да работи с тях на ротационен принцип – за известно време спира да зарежда от едни и дава шанс на други, за да може да поддържа в магазина разнообразен асортимент. Вината, които се поддържат в магазина са около 100-150 от различни географски райони на страната – от Вила Мелник и Виа Верде, през Брестовица и Страцин, до Фоур Френдс и Вила Басарея. Производителите на сирена са около 10-12, от които поддържат в магазина около 30-на различни продукта. Производителите на меса са около 4-5 с около 20 различни артикула.

.
На стената в магазина има голяма карта на България, където с точки и надписи са обозначени местата, откъдето зареждат продукция. Всичко е много нагледно и приятно за окото, човек се чувства уютно, а интериора създава желание да поостанеш.

Когато случаен минувач преминава по тротоара отвън, веднага му прави впечатление стилната витрина, красивите надписи и логото на магазина. Оказва се, че съпругата на Александър е завършила в УАСГ и владее до съвършенство изписването на шрифтове, но определено тяхната гурме култура движи бизнеса им, както и любопитството да търсят и откриват нови вкусове и комбинации от различните части на страната. На един от рафтовете има плодови сокове с произход от подножията на Странджа, недалеч от Ямбол – в село Поляна. Това са наемодателите на магазина им, които са био производители и имат къща за гости.

.
Купаж е отворен от понеделник до събота, с работно време от 10 до 22 ч. На място се предлагат дегустации на вино и сирене за групи с предварителна резервация, а за индивидуални постетители може да стане и спонтанно. За повече информация е добре да се обадите на място.

Ето и адреса на магазина:
Магазин Купаж София, ул. “Солунска” 42