Енотека Сакар – Харманли

Енотека Сакар


Вина на някои от най-емблематичните изби и натурални продукти от Сакар

Енотека Сакар е един изключително прозорлив и находчив проект в град Харманли, създаден от двамата собственици на на винарна Вила Басарея (Камен Коев и Тодор Братанов) и намиращ се непосредствено до самата изба, която е една от най-малките в страната – състои се от 4 човека, от които двамата са собствениците. Камен е главния технолог на избата и се занимава с правенето на вино, докато Тодор се занимава с продажбите на вината и с управлението на енотеката.

Енотеката е отворена през 2019 г., като идеята за нея не се ражда спонтанно. След натрупването на впечатления и опознаване на любителите на вино, двамата собственици  разбират, че клиентите търсят преживяване, отношение, емоции – неща които виното носи, но представено по подходящия начин. След няколко години провеждане на дегустации във винарната и срещи с клиенти по изложения и винени вечери, решават да реализират тяхната визия за отделна дегустационна към тяхната винарна.
След започване на осъществяването на проекта, осъзнават че много по-добре би било , ако предлагат на гостите си не само от тяхното вино, но и вино от другите малки и семейни винарни от региона, така ще могат да представят потенциала на Южен Сакар по един многостранен начин. Така дегустационната зала се превръща в регионална енотека. Според тях и днес биха избрали това решение, защото си партнират много добре с останалите изби и се предлага интересен продукт и като колекция от вина, и като услуга. А и всяка винарна има какво да разкаже за себе си и може да предложи нещо по-различно от останалите, дори и да става въпрос за едни и същи сортове грозде.

В енотека Сакар освен вината на избите Вила Басарея, Изба Коларово, Малката Звезда, Кастра Рубра, Заара Естейт, Катаржина, Тера Тангра и Братанови, се предлагат и някои фермерски продукти от региона. Всяка седмица в енотеката се организират винени вечери и дегустации на различни видове вина, като често има предварително заявени групи под формата на винени турове, които се организират от Гергана Тодорова, основател и собственик на една от най-добрите фирми за винен туризъм в България – Winetorurs.bg. От тях особено голяма популярност придобива Екстремен винен тур 4х4, който представлява обиколка на 4 изби в района ((Вила Басареа, Винарна Братанов, Изба Коларово, Малката звезда) за един ден, като във всяка една от тях любителите на виното се запознават с вината на дадената изба, с начина и особеностите на винифицирането им и тяхната комбинация с различни видове месни и млечни натурални продукти от района.

.
През седмицата енотека Сакар работи като ресторант, предлагайки и разнообразно обедно меню на добри цени. Разполага с 50 седящи места, отворена е целогодишно и за случайни минувачи, и за търсачи на автентични вино и храна. Енотеката предлага и възможност за изготвяне на меню по предварителна заявка, и с външен двор с 40 места, на който има възможност за приготвяне на барбекю по предварителна заявка.

Адрес:
гр. Харманли, ул. Коста Андреев 3,(До бензиностанция Лукойл и в непосредствена близост до винарна Вила Басареа);
Телефон: 088 888 7934; 089 660 3837
E-mail: villa@bassarea.bg