Дефиле Вино и гурме 2020 – Пловдив
Официалното откриване на Дефиле Вино и гурме 2020 – Пловдив се състоя на 27 юни /събота/ от 13:00 ч. в началото на Стария град /ул. „Съборна“2-4/ с участието на БИГ БЕНД ПЛОВДИВ. С това се даде старт и на дегустационната обиколка, съчетаваща история, култура, вино и гурме. Винените дегустации бяха отворени за посетители в събота /27 юни/ от 13:30 ч. до 20:00 ч., и в неделя /28 юни/ от 13:00 до 19:00 часа.
Г-жа Лиляна Арсова – главен директор Дирекция „Туристическа политика“ в Министерство на туризма, г-н ПламенПанов – зам.кмет по култура, археология и туризъм в Община Пловдив, г-н Любозар Фратев – председател на „Съвет по туризъм –Пловдив“ и г-н Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии изказаха поздравления и пожелаха успешен старт на Дефиле Вино и гурме и на туристическия сезон в града.
.
В събитието участваха 19 от най-добрите български винопроизводители и 8 шеф готвачи и гурме-специалисти, в едни от най-популярните локации в стария град: Резиденция „Тракарт“, къща „Бирдас“, ГХГ „Георги Божилов – Слона“, бар „Конюшните“, ГХГ „Иконна сбирка“, Регионален етнографски музей – Пловдив и резиденция „Тракийски стан“. За улеснение на посетителите организаторите бяха създали интерактивна карта, както и брошури с информация за участниците и програмата.
Шест комбинации на вина и гурме продукти бяха отличени с награди от конкурса на дефиле „Вино и гурме 2020“. Сьомга с коричка от кедрови ядки, миди Сен Жак и грахово пюре в съчетание с Троа Визаж Блан де Ноар 2019 бе обявено за „най-удачното съчетание“, представено в конкурса тази година. Виното бе предложено от семейната изба Хараламбиеви, чиито лозови масиви са позиционирани в Плевенското село Петърница, а ястието е създадено от шеф Тихомир от ресторант „Малкия Париж“. Фамилията на Димитър и Цветелина за първи път участва в дефилето и представи своите нови вина пред посетителите на „Вино и гурме“.
Втората награда бе присъдена за ястието рагу от телешка опашка върху карамелизирана юфка в маслена екстракция на гъби манатарки на шеф Явор, предложено със Сира 2017 от винарска изба „Белица“ в „Ню Амстердам“.
.
Третата награда в конкурса бе присъдена на био малиново вино „Кубера“, отглеждано на 450 метра надморска височина в Розовата долина в комбинация с десерта крем брюле с гъши дроб и меренг с портокал, желе от малиново вино, чили конци, малинов сос и малини, предложено от ресторант „Атлас“.
Със специални награди за креативност бяха отличени: „Шато Копса“ с млечните продукти „Рожен“, Трастена“ с алкохолен сладолед от малиново вино, „Заара Естейт“ с гурме-специалитетите на шеф Тихомир и фамилна изба „Братанов“ с кулинарните изобретения на шеф Явор.
Петчленно жури оценяваше участниците в дефилето с председател проф. дтн инж. Йорданка Алексиева, която е ръководител в катедра „Хранене и туризъм“ в УХТ. В състава му бяха заместник-ректорът доц. Христо Спасов, който е дългогодишен дегустатор и член на международни жури в престижни винени конкурси, както и доц. д-р Илиана Милкова-Томова от катедра „Хранене и туризъм“. В комисията бе и президентът на „Еуросвилупо“ Джузеппе Аккардо, който повече от 15 години организира изложението „Вкусове от Италия“ в рамките на „Винария“ и представя напитки, храни и биопродукти от Апенините у нас, както и журналистът и ПР Екатерина Кючукова.
.
Дегустационният конкурс се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“ и Университета по хранителни технологии, както и в сътрудничество с фондация „Пловдив 2019“, кетъринг фирми и компании от хранително-вкусовата индустрия и провежда за шести път.
„Голяма част от технолозите и мениджърите на винарски изби са възпитаници на Университета по хранителни технологии. Добра тенденция е, че собствениците на винарски изби търсят възможност да подобрят и разширят производството си, както и да повишат квалификацията си във винения сектор, а УХТ актуализира своите магистърски програми“, заяви зам.-ректорът доц. д-р инж. Христо Спасов.
„Радостно е, че в хотел-ресторантския сектор и туризма нашите възпитаници се реализират добре, както у нас, така и в чужбина. Те познават новите тенденции в кулинарния и винен туризъм и могат умело да съчетават гурме ястия и напитки“ – коментира проф. д-р инж. Йорданка Алексиева. Според нея Дефиле Вино и гурме и интересът на посетителите към него въпреки ситуацията е доказателство за качеството на вината и храните, които се предлагат в заведенията в Пловдив.
„Мисля, че представените в конкурса съчетания на вина и храни могат с успех да се явят и на международни изложения“ – заяви Джузеппе Аккардо, който има дългогодишен опит в подбора на напитки и храни.
.
„Ситуацията с коронавируса попречи да презентираме част от своите нови продукти и сега, на дефиле „Вино и гурме“ се радваме да се срещнем с клиентите и да получим отзиви за качеството на нашите напитки“ – коментираха част от участниците. Те споделиха удовлетворението си от мерките за безопасност, взети от организаторите, както и за работата на доброволците.
Въпреки обективните обстоятелства от Дефиле Вино и гурме отчетоха 4528 дегустации. Класацията на винопроизводителите по броя на събраните жетони оглавиха Реалити Био Вино, следвана от Аржил и ВИ ДВОР #1.
В импровизираното състезание, основано на резултатите от попълнените анкетни карти от посетителите се отчетоха предпочитанията на публиката. В категориите „червено вино“ – ВИ СТЕМА СТАРОСЕЛ, в категорията „бяло вино“ – ВИ СТЕМА СТАРОСЕЛ, в категория „вино розе“ – ВИ ТОХУН и в категория „плодово вино“ – ВИ РЕАЛИТИ БИО ВИНО.
Посетителите на Дефиле ВИНО И ГУРМЕ се забавляваха с интересните състезания за красиво рисувана чаша. Имаше и по-нетрадиционни неща – лекция за доверие и разбирателство между двойки, с йога упражнения в нетрадиционно съчетание с вино в комбинация с интересната лекция на проф. Алексиева за съчетаването на вино и храна.
.
Много усмивки и емоции предизвика спектакълът „Криворазбраната цивилизация“ на театър „Хенд“, който показа самобитното ежедневие на българина през Възраждането.
Организаторите „Съвет по туризъм – Пловдив“, Община Пловдив и Университет по хранителни технологии, с любезното сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” изказаха своите благодарности на официални спонсори на събитието – „Либхер“, „Актуал индъстрис“ ООД, „Джем и Джем“ ООД, Минерална вода „Михалково“, „Ледена епоха“ и „Енко пластикс“ ООД и на медийните си партньори за поредното успешно Дефиле „Вино и гурме“.
Вижте пълната програма на фестивала:
СЪБОТА 27 ЮНИ 2020
13:00 ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ НА ФЕСТИВAЛА С УЧАСТИЕТО НА БИГ БЕНД ПЛОВДИВ
СТАРИЯ ГРАД, УЛ. „СЪБОРНА“ 2-4
13:30 НАЧАЛО НА ДЕГУСТАЦИИТЕ В СТАРИЯ ГРАД
15:30 – 16:30 – ВИНО – АРТ ТЕРАПИЯ – Дайте воля на въображението си, украсете фестивалните си чаши и участвайте в конкурса с награди за най-атрактивно изрисувана винена чаша.
РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН. Вход свободен.
18:00-18:30 ВИНО ЙОГА С ФАМ – Любима комбинация за нашите винолюбители. Отново ще практикувате йога баланс с чаша вино в ръка.
БАР „КОНЮШНИТЕ“. Вход свободен.
20:00 КРАЙ НА ДЕГУСТАЦИИТЕ В СТАРИЯ ГРАД
21:00 „ВЕЧЕР НА НАГРАЖДАВАНЕ“ – коктейл и официално награждаване на участниците в дегустационния конкурс за най-добре съчетание между вино и храна.
През първия ден на фестивала ще тече конкурс с награди за най-атрактивно СЕЛФИ С „ВИНО И ГУРМЕ“2020! Направете си атрактивно селфи, което е запечатало Вашите положителни емоции по време на фестивала. Качете го в профилa си във Фейсбук и се тагнете от събитието: Дефиле „Вино и гурме“ в Пловдив 2020.
НЕДЕЛЯ 28 ЮНИ 2020
13:00 НАЧАЛО НА ДЕГУСТАЦИИТЕ В СТАРИЯ ГРАД
13:30 – 14:00 ЛЕКЦИЯ / ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ТЕМА СЪЧЕТАНИЕ НА ВИНО И ХРАНА. С участието на Шато “КОПСА”, млечни продукти “РОЖЕН” и лектора проф. Йорданка Алексиева от Университета по хранителни технологии – Пловдив.
ГХГ ЕКСПОЗИЦИЯ „ГЕОРГИ БОЖИЛОВ СЛОНА“. Вход свободен
15:00 – 15:30 „КРИВОРАЗБРАНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“ – етюд на театър „Хенд“. Стани пряк свидетел на сцени от самобитното ежедневие на българина през Възрожденската епоха, поднесени с много щур хумор.
БАР „КОНЮШНИТЕ“. Вход свободен.
16:00 – 16:30 „ВИНО И ЛЮБОВ“ – Игра/състезание за бързина, доверие и разбирателство между двойки.
БАР „КОНЮШНИТЕ“. Вход свободен.
17:00 – 18:00 „РИСУВАНЕ С ВИНО“ – Открийте магията на виното и цветовете с една от най-красивите техники в изкуството и създайте сами вашия винен шедьовър.
РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН. Вход със записване и такса.
19:00 КРАЙ НА ДЕГУСТАЦИИТЕ В СТАРИЯ ГРАД