Тракийски легенди

Награда от принц Кирил за постигнатите успехи на Тракийски легенди

„Тракийски легенди” е проект на Катерина Димитрова, разполагаща със семейни биологични лозя, череши и малка винарна. Насажденията са около 160 декара  в района на гр. Айтос, в полите на Балкана, където климатът е изключително благоприятен за органично земеделие. Това  са стари 40 годишни лозя от сортовете Памид и Мускат, и нови от мерло, рубин, совиньон блан и шардоне. Както при старите, и при новите е заложено ниско плододаване, за да не се налага да се третират с никакви препарати за растителна защита, освен биоторове. Катерина Димитрова е завършила Английска гимназия и изучавала „Финанси“ в университета,  дъщеря е на Димитър Николов – известен агроном в Бургаско и зам. председател на ТКЗС Айтос, от него е наследила любовта към земята и природата. Той е бил известен с нетърпимостта си към всякакви вид химикали за растителна защита, забранявал е да се пръскат черешите покрай пътя, защото  хората спирали да берат, без да знаят, че са третирани с химия.

На него Катерина е посветила есето си „Орфей за хармонията”, което можете да прочетете от сайта на „Тракийски легенди”. Прочутият тракиец Орфей е покорявал още преди 4000 години природата с хармония по нашите земи. Идеята, че трябва да живеем в хармония с природата, за да живеем добре, е вечна мъдрост. И наистина, в насажденията на „Тракийски легенди”  цари истинска хармония между човешката дейност и природата там. Калинката, официалния знак на българския биородукт, е много разпространен вид там. Тя е биоагент, насекомо, което се храни с яйцата на плодовия червей и на листнатната въшка. При много от новите насаждения се използва мулч от окосена трева или раздробени храси и дървета, които задържат  влагата и пречат на плевелите да задушат малките растения.

В стопанството е заето цялото й семейство. Младата дама обаче изнася по-голяма част от работата, защото държи да контролира целия процес. Наема и общи работници, като няма проблем с работната ръка.

„Нашето производство е малко. Не планирам разширяване на площите на този етап, по-скоро модернизиране. Новите насаждения да започнат да плододават. Да си разширя пазарите. Да си направя подобрения. Има върху какво да се работи” – споделя биопроизводителката.

Преди години Катерина кандидатства по мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. Убедена е, че българските производители няма как да са конкурентни, ако не получават европейско подпомагане.

„Когато не става въпрос за много средства, те стигат до правилните хора. Това са евросредства, които са насочени към голям брой земеделски производители и когато човек си гледа работата, нещата се получават. И така е редно. Но има много документация, контролът върху биоземеделието е голям. Добре че съм финансист, за да мога да се справя“ – убедена е Катерина.

През 2017 г. нейно розе е отличено с бронзов медал лично от княз Кирил Сакскобургготски на конкурса Experts In Wine Awards в Лондон.

„Това беше сляпа дегустация, без да се виждат етикети и марки. Журито беше от англичани, които не знаеха какво точно дегустират. Наградата беше съвсем реална. Вероятно успях да ги спечеля с натуралния аромат на моето биовино“ – предполага Катерина.

В края на 2019 г. това вино е подбрано от Ламбрин Сотиров, създателят на първата винарска карта на България, за участие в презентация в българското посолство в Загреб, заедно с някой от най-качествените български вина.
Зареждат с дъщеря си корабът на Green Peace „Rainbow Warrior”  с вината на „Тракийски легенди”.

Био продуктите на винарната се продават в специализираните за органични продукти магазини в големите градове и на Фермерски пазар – Варна. Вината отскоро се изнасят за Люксембург и за Япония, Катерина Димитрова е  единственият производител на органично вино с натурален аромат на най-качествената роза в света, българската.

„Аз имам мисия. Харесвам това, което правя. Mакар и бавно, правя го целенасочено. Винаги съм обичала природата. Откритите пространства, допирът с природата са нещо уникално. Отпочива си човек, разтоварва се. После живее и работи пълноценно” – споделя своя мироглед Катерина Димитрова.