Сира 2011 серия “Chateau Kolarovo”

Бележки: Сорт Сира – 100%
Тип бутилка: 0,75 л.
Затваряне: Корк
Алкохол %: 13,9
Количество: 2500 бутилки
Дата на гроздобер: 25.09.2011 г.
Дата на бутилиране: 09.03.2013 г.
Аналитични показатели: А – 13.9% об.,ТК – 4.9g/dm3, pH – 3.82, Зах.- 2.5g/dm3
Потенциал за стареене: повече от 5 години.

Червеното вино Сира – реколта 2011 г. от колекция „CK” на бутикова винарска изба „Шато Коларово” е 100% сортово вино, произлизащ от лозя, намиращи се в района на село Оряхово. След достигане на технологична зрялост и захарност 25%, датата на гроздобера е определена за 11.09.2011 г., като гроздето е брано селективно, ръчно, в касетки, при среден добив до 500 кг. /декар. След постъпване във винарната, гроздето се ронка, след което се смачква, за да се получи гроздовата мъст и се слага във ферментатори, където се охлажда до 5 градуса. Следва процес на стабилизиране, който продължава 7 дни и се извършва при контролирана температура. Следващият етап е алкохолната ферментация, която продължава 14 дни, при контролирана температура от 25 – 28°C, след която виното се източва и се декантира в дъбови бъчви, в които протича яблъчно-млечнокиселата ферментация, с която виното доразвива своя аромат. Следва отлежаване на виното за 18 месеца в стари 225 л. български и френски дъбови барици, чрез които се обогатяват характеристики на виното. След бутилиране, виното е отлежавало в бутилки 12 месеца. От виното са бутилирани на 10.03.2013 г. 2500 бутилки.
Особеностите за червено вино Сира – реколта 2011 г. от серия „CK” на „Шато Коларово“ е много интензивния гранатов цвят с меки отблясъци, концентриран хармоничен южен вкус и кадифени танини.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка.

Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.

Отиди най-горе