Сорт: 55 % Мерло, 25% Каберне Совиньон, 15% Мавруд, 15% Каберне Фран
Тип бутилка: 0,75 л.
Затваряне: Корк
Алкохол %: 14
Количество: 5000 бутилки
Дата на гроздобер: Мерло – 17.09.2012 г.; Каберне Совиньон – 25.09.2012 г.; Мавруд – 30.09.2012 г.; Каберне Фран – 12.09.2012 г.
Дата на бутилиране: 05.03.2014 г.
Аналитични показатели: А – 14% об.,ТК – 5.5g/dm3, pH – 3.5, Зах.- 3.1g/dm3
Вината са винифицирани и отлежавали преди купажирането отделно за 18 месеца в български и френски бъчви. С цел запазване на ароматно-вкусовите качества на виното, то не е филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка.
Потенциал за стареене: повече от 7 години.
Червеното купажно вино SKS 2012 г. от едноименната серия Special Kolarovo Selection на бутикова винарска изба „Шато Коларово” е произведено от 4 вида грозде – Мерло 55%, Каберне Совиньон 25%, Мавруд 15% и Каберне Фран 5%, които са от собствени лозя. Парцелите с тях са подбирани много внимателно и добива от тях е контролиран, като не надвишава 500-600 килограма/декар.
Гроздоберът на всяко от 4-те вида грозде е извършен на различна дата: Мерло – 17.09.2012 г., Каберне Совиньон – 25.09.2012 г., Мавруд – 30.09.2012 г., Каберне Фран – 12.09.2012 г., като и винифицирането им е направено поотделно.
Гроздето се бере рано сутрин, в малки касетки, като се прави селекция на гроздето още на лозето, като по този начин влиза само най-качественото грозде. След постъпването му в избата, гроздето се ронка и се смачква, след което мъстта се слага във ферментатори и се охлажда до 8°C за 5 дни, с цел гроздовият сок да усвои аромат и цвят от ципата, за да се постигне максимално извличане на червената багрилна материя. Процесът се нарича настойване (студена мацерация). Следва алкохолна ферментация за 15 дни, която се осъществява при постоянно поддържана температура от 25-28°C, като през няколко часа се прави обливане. След това се задържа готовото вино с джибрите за още две седмици, за да се извърши и посталкохолната ферментация. За да се насити с още повече аромати и да омекне виното яблъчно-млечнокиселата ферментация протича още във ферментатора. Следва отлежаване за 18 месеца в български и френски бъчви при постоянна температура от 22-24°C, с което вината добиват своя краен индивидуален характер. След като виното е готово се прави купажа между сортовете, като съотношението е по преценка на нашият енолог Илиана Коева. Следва бутилиране и отлежаване за 12 месеца в бутилка, преди купажното червено вино да бъде пуснато на пазара.
От него на 05.04.2015 г. са бутилирани 5000 бутилки.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно в процеса на стареене в бутилка да се образува благородна утайка.
Препоръчителна температура на консумация: 16-18 °C