Бележки: Сорт Сира 100%
Тип бутилка: 0,75 л.
Затваряне: Корк
Алкохол %: 13,7
Количество: 3000 бутилки
Дата на гроздобер: 09.09.2013 г.
Дата на бутилиране: 01.03.2016 г.
Аналитични показатели: А – 13.7% об.,ТК – 5.16g/dm3, pH – 3.71, Зах.- 3.1g/dm3
Виното е отлежавало 18 месеца в нови 300 л. български дъбови бъчви и стари 225 л. френски барици (III-то зареждане). С цел запазване на ароматно-вкусовите качества на виното, то не е филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка.
Потенциал за стареене: повече от 5 години.
Датата на гроздобера е 09.09.2013 г., като е приложено селективно ръчно бране в касетки, при захарност не по-висока от 25% и среден добив до 650 кг. /декар. След постъпване в избата гроздето се смачква, за да се получи гроздовата мъст и се слага във ферментатори, където се охлажда до 5 градуса. Процесът на стабилизиране при контролирана температура продължава 7 дни. Следва алкохолна ферментация за 14 дни, при контролирана температура от 25 – 28°C, след която виното се източва и се налива в бъчви, където протича яблъчно-млечнокиселата ферментация. Следва отлежаване на виното за 18 месеца в нови 300 л. български бъчви и стари (III-то зареждане) френски 225 л. дъбови барици, чрез които се допълват ароматно-вкусовите характеристики на виното. След бутилиране, виното е отлежавало в бутилки 12 месеца.
От виното са бутилирани на 01.03.2015 г. 3000 бутилки.