Каберне Совиньон 2011 на Шато Коларово

Сорт: 100% Каберне Совиньон
Тип бутилка: 0,75 л.
Затваряне: Корк
Алкохол %: 13,9
Количество: 2300 бутилки
Дата на гроздобер: 28.09.2011 г.
Дата на бутилиране: 18.03.2013 г.
Аналитични показатели: А – 13.9% об.,ТК – 4.9g/dm3, pH – 3.82, Зах.- 2.5g/dm3
Виното е отлежавало 18 месеца в нови 225 л. френски дъбови бъчви.

След определянето на достигане на технологична зрялост на гроздето от едноименния сорт, гроздоберът е проведен на 29.09.2013 г., ръчно, в касетки. Гроздето се селектира още на самите лозя, за да се изпратят във винарната за преработка само най-качествените гроздове. След постъпване в избата гроздето се ронква и смачква, като получената гроздова мъст се слага във ферментатори и се подлага на охлаждане до 8°C за 7 дни, за да се подготви за настойване (студена мацерация). След това се задържа готовото вино с джибрите за около 2 седмици – процес, който се нарича посталкохолна ферментация. За да се насити на още повече аромати и да добие мекота виното, т.н. яблъчно-млечнокиселата ферментация протича още във ферментатора. Това се практикува обикновено само при много добра реколта – при много добра технологична зрялост и оптимално съотношение между киселини, захари и танини в съответното грозде. Следва отлежаване за 18 месеца в нови (50%) и стари (50%) френски 225 л. дъбови бъчви, с което се допълват ароматно-вкусовите характеристики на виното.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка.
На 18.03.2013 г. от него са бутилирани 2300 бутилки.

Потенциал за стареене: повече от 5 години

Отиди най-горе