Бележки: Сорт – Каберне Совиньон – 65%, Кабeрне Фран – 10%, Сира – 25%
Тип бутилка: 0,75 л.
Затваряне: Корк
Алкохол %: 14,0
Количество: 1800 бутилки
Дата на гроздобер: за Каберне Совиньон – 23.10.2011; за Сира – 14.10.2011; за Каберне Фран – 18.10.2011
Дата на бутилиране: 02.09.2012
Аналитични показатели: А – 14.0% об., ТК – 5.4g/dm3, pH – 3.55, Зах.- 3.2g/dm3
Виното е отлежавало 10 месеца във френски и български 225 л. дъбови барици, след като е купажирано. С цел запазване на ароматно-вкусовите качества на виното, то не е филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка. Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.
Потенциал за стареене: повече от 5-7 години.
Червеното купажно вино 2011 от серия Ахал на бутикова изба „Шато Коларово” е направено от три сорта грозде – Каберне Совиньон – 65%, Кабeрне Фран – 10% и Сира – 25%. Датата на гроздобера е за Каберне Совиньон – 23.10.2011; за Сира – 14.10.2011 и за Каберне Фран – 18.10.2011 след постоянни наблюдения върху динамиката на зреене. Идеята за това вино е да се пусне на пазара скоро след купажирането му, затовa са използвани щадящи практики по време на винификацията. Гроздето се бере ръчно, сортира се, след което трите сорта грозде се винифицират отделно. Прави се студена мацерация за 4 дена при 10°C. Следва алкохолна ферментация, като се поддържа постоянна температура от 26-28°C. След приключване на алкохолната и протичането на яблъчно-млечнокиселата ферментация, виното e напълненo в нови 225 л. френски и български бъчви, където отлежава 10 месеца. Купажирането се извършва след отлежаването на виното, след което е бутилирано.
Характерното за червеното купажно вино 2011 г. от серия Ахал на „Шато Коларово“ е плодовия аромат на синя слива, череша и касис, допълващо се от класни акценти на тютюн, арония и ликьор, мента и шоколад, горена захар и билки. Виното е с много добра елегантна структура и запазен свеж финал.
С цел запазване на автентичния характер и ароматно-вкусовите качества на виното, то не е бистрено и филтрувано, поради което е възможно появата на благородна утайка. Препоръчителна температура на консумация 16-18°C.
Потенциал за стареене: 7-10 години