Ахал Бял 2015 на Шато Коларово

Сорт: 50%  Шардоне, 50% Вионие
Тип бутилка: 0,75 л.
Затваряне: Корк
Алкохол %: 13,0
Количество: 1300 бутилки
Дата на гроздобер: 01.09.2015 г.
Дата на бутилиране: 05.05.2016 г.
Аналитични показатели: А – 13.0% об.,ТК – 5.5g/dm3, pH – 3.5, Зах.- 1.9g/dm3
Двата сорта грозде са брани, пресовани и смачкани заедно. Ферментирало е 15 дни в неръждаеми съдове при ниска температура от 13-15 градуса с цел запазване на ароматите във виното.
Потенциал за стареене: до 4 години

Бялото вино 2015 от серия Ахал на бутикова изба „Шато Коларово” е купажно вино, направено от сортовете Шардоне (50%)и Вионие (50%). Въпреки факта, че Вионие е по-ранно зреещ сорт, според показателите на съответната реколта и динамиката на зреене, гроздоберът и на двата сорта е извършена по едно и също време – 01.09.2015 г. , като гроздето е брано ръчно, при внимателен подбор гроздове и зърна. Двата сорта се винифицират отделно, като след смачкване и пресоване мъстта постъпва в 2 х 500 л. бъчви от български дъб за алкохолна ферментация, като се поддържа температура на ферментация 13-15°C. При престоя си в дъбовите бъчви, виното често преминава и през малолактична ферментация, която обогатява и омекотява виното.
Следва откаляване, измиване на бъчвите и връщане на виното обратно в тях за още 6 месеца. Така то отлежава върху фината утайка и се насища допълнително с манопротеини. Дрождените клетки се разграждат и обогатяват, като с това променят и оформят виното. Следва филтруване, след което се прави и самия купаж. От виното са бутилирани на 05.05.2016 г. 1300 бутилки.

Препоръчителна температура на консумация: 8-10°C.